UPDATE 19.00: MAE a publicat în cursul serii un comunicat în care menționează „caracterul inacceptabil al poziționărilor misiunii diplomatice ruse”.

Iată comunicatul integral al MAE:

”Având în vedere recentele postări ale Ambasadei Federației  Ruse la București pe rețelele de social media, inclusiv cu privire la interpretări ale istoriei României, în contextul discursului Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei, la Seara regală a Corpului Diplomatic, la 21 noiembrie 2019, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a dispus ca ambasadorul Federației Ruse în România, Valery Kuzmin, sa fie chemat astăzi, 26 noiembrie 2019, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, unde a avut loc o discuție la nivel de director general.

În acest context, partea română a subliniat caracterul inacceptabil al poziționărilor misiunii diplomatice ruse și a reiterat importanța evitării retoricii neconstructive și necesitatea menținerii discursului public în limitele uzanțelor diplomatice pentru evitarea unui impact negativ asupra relațiilor bilaterale.

Partea română a reiterat apelul pentru discutarea trecutului istoric în cadrul formatelor instituționale specifice. De asemenea, a evidențiat importanța unor abordări pragmatice, fundamentate pe respectul principiilor și normelor de drept internațional, în măsură să contribuie la promovarea unor relații constructive între state, precum și importanța respectării valorilor și simbolurilor fiecăruia”.

Comunicatul MAE despre convocarea ambasadorului Rusiei

Ambasadorul Valei Kuzmin a fost convocat la MAE, unde a fost primit la nivel de director general, pentru a da explicații cu privire la postarea de pe Facebook în care o atacă dur pe Majestatea Sa Margareta.

Ambasada Rusiei a jignit-o pe Custodele Coroanei Române într-o lungă postare publicată pe 22 noiembrie pe pagina reprezentanței pentru discursul proNATO și proUE, susținut de principesa Margareta, pe 21 noiembrie, în fața Corpului Diplomatic.

Postarea prin care Ambasada Rusiei a jignit-o pe Principesa Margareta

În textul intitulat ”Despre fobiile istorice și
geopolitice ale Custodelui tronului românesc”, oficialii ruși i se adresează
Majestății Sale cu apelativul ”doamna Margareta” și o acuză că răspândește ”fake
news”, oferind concluzii ”dureros de primitive”.

Cu regret suntem nevoiți să constatăm că toate acestea se bazează pe fake news-urile deja menționate, pe care propaganda NATO le infiltrează zilnic în mintea oamenilor de rând și este dispusă deja să le prezinte drept un adevăr și fapte istorice aproape incontestabile.

Ambasada Rusiei:

Totodată, Ambasada Rusiei a afirmat că Unirea
Basarabiei, Bucovinei şi Transilvaniei cu Regatul României, în 1918, s-a făcut
în acelaşi mod în care Crimeea „s-a unit” cu Rusia.

Ambasada Rusiei a mai scris că discursul Majestății
Sale Margareta ”seamănă la infinit cu citate din discursurile actualului
președinte american”.

Principesa Margareta a denunțat agresiunile Rusiei

Furia ambasadei a fost provocată de discursul istoric ținut de MS Margareta cu o zi înaintea postării, pe 21 noiembrie, în fața Corpului Diplomatic de la București.

Custodele Coroanei Române a vorbit atunci și despre
Pactul Molotov-Ribbentrop, ”un odios tratat semnat de dictaturile ucigașe ale
secolului al XX-lea”.

Majestatea Sa Margareta s-a referit și la agresiunile
recente ale Rusiei, din Georgia și Ucraina.

Permiteți-mi să vă reamintesc: toate atacurile Rusiei asupra securității noastre, de la atacul asupra Georgiei din 2008 până la atacul asupra Ucrainei din 2014 și intervenția militară rusă în Orientul Mijlociu în 2015 s-au întâmplat în partea noastră a lumii, în jurul a ceea ce obișnuia să fie numit „flancul sudic” al NATO.

Majestatea Sa Margareta:

Principesa Margareta a transmis cu acea ocazie un
mesaj ferm: România merită să fie tratată egal de Uniunea Europeană, iar
românii care au plecat peste hotare îmbogățesc cultura și viața țărilor de
reședință.

Urmărește-ne pe Google News