Ambasadorul a explicat că decizia de a face o donație pentru opera lui Constantin Brâncuși a luat-o după ce a văzut fotografia de pe clădirea Guvernului, care îndemna românii să contribuie pentru achiziționarea sculpturii.

„Eu nu înţeleg bine româneşte şi mi-am întrebat colegii despre ce este vorba. Şi mi-au spus că este o campanie naţională pentru strângerea de fonduri ca să se cumpere această statuie a lui Brâncuşi, ca un semn de recuperare a moştenirii naţionale. Le-am spus, foarte bine, de ce nu, să arătăm că susţinem această campanie”, a spus Kuzmin, într-un interviu pentru Digi 24.

Ambasadorul a mai spus că inițiativa nu a fost a lui, ci a unui grup din ambasadă, acest lucru deși diplomatului i s-a spus că videoclipul care sprijină campania „pleacă de la presupunerea că nimic bun nu poate să apară dinspre Rusia”.

„Ca rezultat, din păcate, până acum, chiar dacă nu am primit vreo dovadă că ar fi ceva neprietenos în filmul nostru, suntem nevoiţi să facem faţă unui fel de val de isterie, cu elemente care pot fi descrise drept xenofobe. Ni s-a spus că nu avem dreptul la o opinie. Pretextul lor era că acel film mai lung, neprietenos, era o iniţiativă privată, iar iniţiativa noastră ar fi una oficială. Nu este una oficială, este o reacţie umană firească la evenimentele care au loc. Dacă un popor adună bani să îşi răscumpere moştenirea, ne exprimăm solidaritatea. Nimeni nu este împotriva unui astfel de lucru”, a mai spus Kuzmin, potrivit Mediafax.

Ambasada Rusiei a donat suma de 100 de euro pentru Cumințenia Pământului, iar demersul a fost însoți de un videoclip care face referire la instaurarea comunismului, reprezentanţa diplomatică susţinând că România s-a reconstruit economic şi social cu ajutorul Uniunii Sovietice.

Urmărește-ne pe Google News