„În Deveselu a fost lansat modelul numit MK 41. Nu sunt expert militar, dar acesta ar putea fi uşor şi rapid reajustat pentru arme strategice, de exemplu rachete de croazieră Tomahawk, iar aceste rachete de croazieră pot avea orice tip de focos, convenţional sau neconvenţional. Aceasta este ideea principală”, a spus ambasadorul Rusiei la București, precizând că baza de la Deveselu a fost vizitată de un reprezentant al Moscovei „doar o dată, în faza de început, când se vedea doar ceea ce urma să fie instalaţia americană din acest loc”.

Până acum, putem spune, cel puţin din câte informaţii mi-au parvenit, că nu există mari beneficii legate de vizitarea sitului, pentru că noi ştim de aceste lansatoare. Construcţia şi capabilităţile nu sunt un mare secret la acest moment pentru întreaga comunitate militară.

Valery Kuzmin, ambasadorul Rusiei în România:

Ambasadorul Rusiei cere garanții scrise

În acest context, diplomatul a sugerat transmiterea unor garanții scrise în privința caracterului strict defensiv al bazei americane din România.

„Dacă aveţi garanţii scrise, vă felicităm, dar noi nu avem de la americani şi vorbim de o bază americană. Garanţiile verbale sunt doar presupuneri sau doar declaraţii derutante (…), am auzit asta ani de zile, decenii, iar acum, încet-încet, aflăm că nu au nimic de-a face cu realitatea”, a afirmat Kuzmin.

Sugerăm adoptarea de tratate în scris, cu valoare legală. Nu va schimba gradul nostru de încredere, dar va fi un pas înainte.

Valery Kuzmin, ambasadorul Rusiei în România:

Ambasadorul rus spune că afirmațiile despre scutul de la Deveselu se bazează pe „informaţiile, consilierea şi opinia experţilor” de la Moscova.

În același timp, Valery Kuzmin a criticat dislocările de trupe americane și franceze în România, pe fondul crizei ucrainene.

„În contextul în care aceste dislocări au loc sub perdeaua de fum a campaniei de propagandă isterică împotriva Rusiei, făcând apel la dezescaladarea, de către Rusia, a situaţiei de la graniţa Ucrainei, de fapt Statele Unite şi Franţa vor contribui la escaladarea tensiunilor”, a mai spus ambasadorul rus.

În răspunsurile scrise transmise recent, SUA și NATO au respins principalele revendicări ale Rusiei, privind oprirea extinderii NATO spre est, însă au propus ca Moscova să primească dreptul de a inspecta bazele militare americane din Polonia și România, care adăpostesc elemente ale „scutului” menit să intercepteze rachete balistice, potrivit Wall Street Journal.

Baza de la Deveselu adăpostește scutul antirachetă, devenit operațional în 2016, despre care SUA și NATO afirmă că are un rol defensiv. Rusia a acuzat însă în repetate rânduri că sistemul ar putea fi folosit pentru a lansa rachete spre teritoriul său, lucru negat de SUA.

Bogdan Aurescu: Este un nonsens să afirmi că scutul de la Deveselu e o amenințare pentru Rusia

Ministrul român al externelor, Bogdan Aurescu a insistat recent, într-un interviu acordat CNN, că sistemul de apărare antirachetă din România nu reprezintă o amenințare la adresa Rusiei.

„Este un nonsens să afirmi că un site pur defensiv, care nu este îndreptat împotriva Rusiei, ci vizează posibile amenințări cu rachetă provenite din afara spațiului euroatlantic, reprezintă o amenințare pentru Rusia. Așa cum am menționat deja, suntem pregătiți să permitem Rusiei să verifice dacă există în România orice fel de rachete ofensive. Și nu există, asta e absolut sigur”, a spus Bogdan Aurescu.

Foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News