”Din păcate, inevitabilul s-a produs, Poroşenko a semnat acest proiect de lege şi acest lucru este cu atât mai regretabil cu cât preşedintele României a greşit. I-a trântit în nas domnului Poroşenko uşa, dar nu a înţeles că ar fi fost mult mai importantă prezenţa dânsului în Ucraina, chiar dacă nu i-ar fi fost plăcută o înfrângere cu care să se întoarcă la Bucureşti. (..) Acum nu avem decât să ne exprimăm regretele şi să aşteptăm o intervenţie sau poziţia Comisiei de la Veneţia, care poate da un aviz negativ acestei legi, care, aşa cum am spus de la tribuna Parlamentului, contravine inclusiv legislaţiei naţionale a Ucrainei”, a spus Codreanu, la Parlament.
Potrivit deputatului, cei din delegaţia parlamentară care urma să plece în Ucraina cer o reacţie oficială din partea ambasadorului Ucrainei şi vor să ştie dacă mai există „loc de întoarcere” pentru legea educaţiei.
Parlamentarii români spun că îi vor transmite ambasadorului ucrainean că România ar putea să nu mai susţină Ucraina pe calea europeană.
„Preşedintele Iohannis ar trebui să se autosesizeze în actuala situaţie şi să vorbească despre acelaşi lucru dacă tot a făcut pe supăratul şi a refuzat să meargă el în Ucraina să se bată până la capăt. Noi vom cere să se retragă sprijinul pentru integrarea europeană a Ucrainei”, a mai spus Codreanu.
Legea Educației din Ucraina, promulgată de președintele Poroșenko. Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a promulgat Legea care restricţionează predarea în limba minorităţilor naţionale, notează site-ul din Cernăuți bucpress.eu.
Potrivit serviciului de presă al șefului statului ucrainean, Petro Poroșenko a comunicat că reforma învățământului „este una dintre cele mai importante reforme, care va îmbunătăți calitatea educației”, asigurând pașii necesari pentru includerea Ucrainei în spațiul educațional european.
Citește și: Cum ar putea pierde Merkel mandatul de cancelar: De la Jamaica la Kenya – ghid pentru eventualele coaliții