„Kremlinul copiază literalmente astăzi (n.r. – luni) decretele cu privire la Georgia din 2008. Niciun fel de creativitate. Cuvânt cu cuvânt, copy-paste. Aparatul xerox de la Kremlin funcţionează foarte bine. Cine va fi următorul membru al ONU (în rolul Ucrainei)? Întrebarea este deschisă”, a declarat Kisliţa la reuniunea Consiliului de Securitate care s-a desfăşurat în cursul nopţii de luni spre marţi.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat recunoaşterea „independenţei” teritoriilor aflate sub controlul separatiştilor proruşi din Luhansk şi Doneţk şi a semnat pe 21 februarie două decrete în acest sens în prezenţa liderilor celor două autoproclamate „republici populare” – Leonid Pasecinik, respectiv Denis Puşilin.

Potrivit documentelor, acestea prevăd intrarea trupelor ruse pe „teritoriile Ucrainei ocupate temporar” (ORDLO) pentru a asigura „menţinerea păcii”.

Părţile semnatare pot utiliza reciproc infrastructura militară şi bazele militare de pe teritoriul lor şi prevăd protejarea comună a graniţelor Donbasului, conform textelor.

Un proiect de lege în acest sens a fost trimis preşedintelui Dumei de Stat (Camera inferioară a parlamentului rus), Viaceslav Volodin. Duma de Stat urmează să se reunească marți, fiind de așteptat ca aceasta să parafeze documentele semnate de Vladimir Putin, conform presei din Rusia.

La fel ca în cazul Osetiei de Sud şi Abhaziei, Rusia are în vedere și instalarea de baze militare în Doneţk şi Luhansk, potrivit documentelor semnate de Putin şi liderii celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei, informează RIA Novosti.

Între 8 şi 12 august 2008 între Rusia şi Georgia a avut loc un conflict armat. Trupele ruse, împreună cu miliţiile proruse din Osetia de Sud au alungat trupele georgiene din Osetia de Sud, care face parte oficial din Georgia, ocupând temporar o serie de regiuni georgiene adiacente zonei de conflict. Mai târziu, Rusia a recunoscut „independenţa” Osetiei de Sud şi a Abhaziei.

Imediat după ocuparea Crimeii, Rusia a instrumentat în 2014 un conflict armat în estul Ucrainei între forţele Kievului şi rebelii separatişti susţinuţi de Moscova.

Rusia a furnizat nu doar armament, mercenari şi resurse financiare miliţiilor din Doneţk şi Luhansk, dar a şi trimis trupe regulate, deşi a negat constant acest lucru, în pofida dovezilor demonstrate de Kiev, notează Gordon.ua.

După ce Vladimir Putin a recunoscut independența regiunilor Donețk și Luhansk din Ucraina și a anunțat că va trimite trupe „pentru menținerea păcii”, coloane de mașini blindate și de tancuri au fost filmate în apropiere de Donețk marți.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre criza ucraineană și conflictul Rusia-Ucraina.

Urmărește-ne pe Google News