Medicii spun adesea că bolile grave sunt ereditare. Cu toate acestea, cazurile în care mai mult de un copil dintr-o familie moștenește boala unuia dintre părinți sunt destul de rare, însă nu imposibile. Din păcate, așa s-a întâmplat și într-o familie din Capitală. După ce, în urmă cu mai mulți ani, tatăl fraților Mihai și Cristian Stoiculescu a fost diagnosticat cu cancer de prostată, boală care i-a fost de altfel fatală la doar un an de la depistare, cei doi fii au aflat, la o diferență de câțiva ani, că și ei suferă de același tip de cancer ca părintele lor.

Cristian, fiul cel mic, a fost luat în evidențele medicilor imediat ce tatăl său a descoperit cumplita boală. La vremea respectivă era complet sănătos. Însă după zece ani, un nou control avea să-i dea verdictul: suferea de cancer de prostată.

Fac tratamente diferite

Avea 65 de ani. Știind că părintele său s-a prăpădit într-un timp destul de scurt de la diagnosticare, Cristian a luat totul în serios și s-a apucat de tratament. A făcut o operație de brahiterapie, cu o speranță de viață de cinci ani, prin care i-au fost implantate 50 de semințe radioactive în prostată. Se întâmpla în 2006.

”De atunci au trecut 10 ani, însă în tot acest timp am urmat cu strictețe toate recomandările și tratamentele care mi-au fost indicate. Am făcut mult timp tratament hormonal, însă când acesta nu a mai dat randament, am fost nevoit să încep ședințele de chimioterapie. Și iată că sunt bine și acum”, spune fratele cel mare.

Un pic mai fricos din fire sau poate doar stânjenit de analizele – nu tocmai plăcute – pe care trebuia să le facă, Mihai a evitat mult timp să meargă la un control chiar dacă a aflat că fratele său are aceeași boală ca a părintelui lor. Însă la un moment dat, soția l-a convins să-și facă investigațiile necesare, iar diagnosticul a fost nemilos. Cu toate că nu avea nici o supărare și nici un simptom, și el suferea de cancer de prostată.

Pe lângă radioterapie, chiomioterpie, hormonoterapie și altele, Mihai face de o vreme un tratament nou, inovativ, care dă rezultate foarte bune. ”Eu sunt o persoană optimistă. Nu mă gândesc că sunt bolnav și aș vrea ca și familia și prietenii mei să facă la fel. Și le comunic celor diagnosticați cu cancer de prostată să nu se panicheze pentru că medicina are răspuns la toate. Trebuie doar să te controlezi regulat și să depistezi când nu e prea târziu”, a povestit bărbatul de 74 de ani.

Tratament inovativ gratuit

De anul acesta, pacienții români diagnosticați cu cancer de prostată pot beneficia gratuit de abirateronă, un tratamentul nou inclus în programul național, pe baza unei recomandări de la doctorul oncolog. Pentru că foarte mulți oameni ignoră primul semn al prostatei – urinatul frecvent pe timpul nopții – anual, în România, peste 4.500 de bărbați sunt diagnosticați cu cancer de prostată. Specialiștii spun că descoperit la timp acest timp de cancer se poate vindeca.

 
 

Urmărește-ne pe Google News