- Mama le spune celor de la ambulanță, prin telefon, că fetița este în stare gravă, a leșinat, are fața vânătă și ochii dați peste cap. Mai mult, le dă toate detaliile despre problemele medicale ale copilului – are tetrapareză și leziuni pe creier.
- Pentru că ambulanța întârzie, femeia mai sună de trei ori la 112 și i se spune că ”mașina e pe drum”.
- Mașina ajunge după o oră și 20 de minute, pe un drum care se parcurge în 13 minute. Mai mult, nu vine și un medic, ci doar o asistentă.
- Tatăl fetiței ajunge de la 70 de kilometri mai repede decât ambulanța, care vine de la o distanță de peste șapte ori mai mică.
- Părinții spun că ”un copil a avut nevoie de ajutorul statului român și acesta și-a bătut joc de el” și încă așteaptă răspuns la plângerea făcută la Ambulanța Iași.
UPDATE ora 9.30: Reprezentanții Ambulanței Iași au răspuns astăzi solicitării Libertatea, explicând că a început procedura de verificare a datelor, după ce a fost depusă o reclamație de către tatăl fetei.
Vă scriu aceste rânduri în calitate de părinte al unui copil care a avut astăzi nevoie de ajutorul statului român și acesta și-a bătut joc de el.
Așa își începe povestea Răzvan Ionuț Pârvu, tatăl Ilincăi. Asta scrie și în plângerea lui la Ambulanța Iași.
El vrea să înțeleagă cum copilul lui care avea o urgență medicală a ajuns la spital după o oră și jumătate, deși drumul din comuna Miroslava, unde familia lui locuiește, până la Iași se parcurge în 13 minute.
Fiica sa, Ilinca, în vârstă de 5 ani, face o criză de epilepsie în dimineața zilei de 7 august. Mama, Elena Pârvu, vede că fata ei a leșinat, are fața vânătă și ochii dați peste cap și sună la 112. Era ora 11.41.
Tatăl plecase spre Suceava și ajunsese aproape
de Pașcani când soția lui a chemat ambulanța.
”M-a sunat după ce a telefonat la Salvare și am făcut stânga-mprejur”, spune tatăl fetei.
Cum parcurgi 70 de kilometri mai repede decât 9
De la Pașcani la Miroslava sunt 70 de kilometri. De la Miroslava la Iași sunt 9 kilometri, de peste șapte ori mai puțin. Totuși, tatăl ajunge acasă cu 5 minute înaintea ambulanței.
Tatăl parcurge drumul de 70 de kilometri cu groază
și cu teama că ceva rău se poate întâmpla, mai ales că fetița lui, „care a
avut 950 de grame la naștere, n-a mai făcut niciodată o astfel de criză”.
Pe drumul de întoarcere, bărbatul află că, deși soția lui a dat toate informațiile despre istoricul medical și starea de sănătate a fetei – a fost născută prematur, are tetrapareză, leziuni pe creier și sindrom ataxic (nu poate să își coordoneze mișcările musculare, are probleme de echilibru și de mers) -, mașina Ambulanței Iași întârzie, pe un drum care în mod obișnuit se parcurge în 13 minute.
Tatăl fetei ajunge acasă de la Pașcani înainte de ora 13.00. Ambulanța de la Iași, solicitată prin 112 la 11.41, ajunge la Miroslava la 13.01, după o oră și 20 de minute.
„Când am ajuns acasă, aproape de ora 13.00, Salvarea încă nu venise”, povestește tatăl Ilincăi.
Ambulanță
fără medic la un copil cu probleme grave
O oră și 20 de minute de calvar pentru mama
care își vede copilul de 5 ani leșinat, cu fața vânătă și cu ochii dați peste
cap.
Când ambulanța ajunge cu mare întârziere, părinții Ilincăi au al doilea șoc: în ambulanță nu este și medic, ci doar o asistentă.
„În toate cele 4 apeluri efectuate am transmis gravitatea problemei și, cu toate acestea, ambulanța nu a venit cu doctor. Așa ceva nu este posibil”, spune părintele în discuția cu reporterul Libertatea. Asta a scris și în plângerea făcută la Serviciul de Ambulanță Județean Iași.
Asistenta
a cerut o a doua mașină, cu doctor
Părinții fetiței spun că „asistenta și-a
dat seama că problema este foarte gravă și a sunat pentru o a doua mașină, care
să vină cu doctor și care să întâmpine, la jumătatea distanței, prima mașină”.
Răspunsul l-a primit, spun ei, cu un minut
înainte de sosirea la Urgențe, la spitalul din Iași, ”când nu mai era nevoie”.
”Nu
putea să stea măcar un doctor în telefon cu noi?”
Părinții așteaptă încă multe răspunsuri de la Ambulanța Iași, dar se întreabă, dacă au trimis o ambulanță doar cu asistentă la un caz atât de grav, de ce nu i-a sunat un medic să le spună ce să facă.
Chiar nu era posibil să vină SMURD? Cine decide asta și în baza a ce? Nu putea să stea măcar un doctor în telefon cu noi, un doctor căruia să-i expunem situația?!
Răzvan Ionuț Pârvu, tatăl Ilincăi
Toți pașii făcuți până acum în recuperarea
fetiței, după multe luni de terapie, se puteau pierde în urma unei astfel de
crize.
Ilinca, sau Iaia, nu auzea la naștere.
„Auzea de 3 luni când a pășit în brațele
mele pragul Fundației Mihai Neșu, acum aude de 1 an și 2 luni și sper că,
într-o zi, va păși singură pragul”, spunea mama Ilincăi în iulie 2018. Atunci
trecuse aproape un an de când fetița făcea tratament la fundația deschisă de
fostul fundaș al echipei naționale.
Primele cuvinte ale Ilincăi au fost mama, tata, oac și ham. La prima sesiune de terapie a spus și Ana, numele terapeutei.
„A făcut patru pași legați pe genunchi. Lucrăm în continuare pentru a merge pe genunchi și a ne ridica în poziția cavaler”, era remarca plină de optimism a mamei în 2018.
„Fetița nu a rămas cu sechele”
Ilinca și-a revenit după 2 ore, la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iași. Diagnosticul la internare, în secția Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), a fost „criză epileptică generalizată, însoțită de tulburări vegetative de lungă durată”.
Tatăl spune că medicii i-au spus că fetița „nu
a rămas cu sechele, deși era foarte posibil”.
El se întreabă însă cine îi poate garanta ”că
un copil care a stat aproximativ 2 ore în criză nu va avea repercusiuni majore”.
Răzvan Ionuț Pârvu nu vrea să lase lucrurile așa.
Suntem hotărâți să facem toate demersurile pentru tragerea la răspundere a celor vinovați
Răzvan Ionuț Pârvu, tatăl Ilincăi
Ilinca a stat internată la spitalul din Iași din
7 august până pe 11 august, când a fost mutată la Târgu Mureș.
Ambulanța Iași: „A început procedura de verificare”
Jurnaliștii Libertatea au încercat să obțină un răspuns pentru întârzierea cu care echipajul trimis de Ambulanța Iași a ajuns la cazul urgent al unui copil de 5 ani care făcuse o criză de epilepsie și despre decizia de nu trimite un echipaj cu medic.
Purtătorul de cuvânt al Ambulanței Iași,
Nicolai Pralea, nu a răspuns pe telefonul mobil. La numărul de telefon al centralei Ambulanței, apelat de Libertatea luni, la ora 15.51, răspunsul a fost că „purtătorul de cuvânt a plecat”.
UPDATE 13 august, ora 9.30: După publicarea articolului, Ambulanța Iași a trimis următorul mesaj:
Bună ziua,
am primit solicitarea dumneavoastră, înregistrată la noi cu nr. 5065/ 13.08.2019, în legătură cu cazul pacientei Pârvu Ilinca. A fost depusă o reclamație de către tatăl pacientei, a început procedura de verificare a datelor existente și în cel mai scurt timp, când o să avem mai multe date despre acest caz, o să fiți informat. Programul de lucru al purtătorului de cuvânt este în intervalul 7.00 – 15.00, domnul având și alte activități, iar orice sesizare se va face către instituție unde va fi înregistrată și analizată, rezolvată.
Explicațiile ambulanței
Directorul Ambulanței Iași, Radu Constantin Calistru, a venit, la câteva ore de la comunicarea primului răspuns, cu explicații privind intervenția la copila aflată în criza de epilepsie la Miroslava.
• Primul apel a fost înregistrat la 11:48, făcut de tatăl pacientei; Pe baza simptomatologiei relatate, s-a încadrat solicitarea în cod galben de urgenţă conform indexului de codificare al urgențelor şi regulamentul de alocare al resurselor şi mijloacelor de intervenție după gradul de urgenţă;
• Ambulanța de tip B2( echipaj medical de urgență cu asistent medical) a fost desemnată sa rezolve solicitarea la 12:19, ajungând la caz la 12:33 (la 45 minute după primul apel); De la ora primirii solicitării și până la ora ajungerii la caz, s-au mai înregistrat 2 apeluri făcute de către tatăl pacientei, din care au reieşit o serie de simptome suplimentare față de cele inițiale.Al doilea apel a fost făcut la 12:31 urmat de un al treilea apel după ajungerea echipajului la caz, în care tatăl solicită intervenția elicopterului sau a unui echipaj cu medic;
• După toate simptomele relatate de către solicitant nu s-a impus prezența unui echipaj cu medic decât ulterior pe baza simptomatologiei relatate de asistenta medicală prezentă la caz, în convorbirea sa cu medicul coordonator care a alertat echipajul TIM pentru a ieşi la întâlnire; Întalnirea nu a mai avut loc datorită faptului că echipajul SAJ Iasi a ajuns la Spitalul Neurochirurgie, unde a fost diagnosticată cu crize comițiale instalate.