Zona Făgetului păstrează majoritatea bisericilor de lemn din Banat. Cândva cu sutele, dominând cu turnurile lor peisajele satelor bănăţene, bisericile au dispărut rând pe rând. Unele au fost înlocuite de biserici noi de piatră, altele s-au pierdut odată cu sistematizările austriece, dar multe, prea multe, au dispărut din cauza abandonului şi neglijenţei umane.
Nicolae Săcară povesteşte că la sfârşit de secol XIX erau peste 200 de biserici în Banat, în perioada interbelică rămăseseră în jur de 50, iar astăzi, în județele Timiş şi Caraş-Severin mai sunt în jur de 25 de astfel de biserici. În fiecare an, însă, o nouă biserică este periclitată: de foc, de ploi şi zăpezi, de abandon, dar mai ales de restaurări brutale, cu pierderi uriaşe de material original.
Este și cazul bisericii de lemn din Jupâneşti, probabil una dintre cele mai vechi biserici din Banat, ca tipologie de plan, îmbinări şi volumetrie. Informaţii despre această bisericuță sunt extrem de puţine. Cei câţiva cercetători care s-au aplecat asupra sa o datează undeva între sfârşit de secol XVII şi început de secol XVIII, deşi datări precise nu există.
Aici trebuie să ajungă de urgență Ambulanța pentru Monumente Banat, care cere ajutorul oamenilor.
„Astăzi, regăsim această preţioasă biserică uitată în cimitir, cu acoperişul distrus de ploi şi zăpezi. Oamenii din sat au încercat s-o apere de vijelii cu o prelată uriaşă care a fost spulberată de furtunile dese din această vară. Tocmai de aceea, Ambulanţa pentru Monumente Banat şi-a propus, cu sprijinul Mitropoliei Banatului şi al comunităţii locale, să intervină asupra învelitorii de şindrilă foarte deteriorată, prelungind astfel viaţa monumentului şi pregătindu-l pentru o ulterioară restaurare”, spun cei de la Ambulanța pentru Monumente.
Le-a sărit deja în ajutor Mitropolia Banatului, care donează 3.500 de euro pentru materiale – șindrilă, lăți și altele, dar și o firmă care le dă cu reducere o substanță pentru tratarea șindrilei.
Oamenii salvatori fac apel la voluntari din județul Timiș, și nu numai, dornici să dea o mână de ajutor. Oricine se poate implica, are masa și cazarea asigurate. Vă trebuie haine de lucru, sac de dormit, izopren și lanternă.
Ambulanța pentru Monumente a terminat recent intervenția la Moara Îndărătnica de la perete, de la Rudăria. A fost impresionantă reacția oamenilor acolo. Au venit din Timișoara, Iași, București, Alba-Iulia, dar și patru străini, din Franța și Germania.
„Alături de aceştia au lucrat mulţi oameni din sat, dar şi din satul învecinat, Băcia. Doamnele din sat, secondate de câţiva domni îndemânatici, ne-au îndopat cu tocană la ceaun, felurite prăjituri şi tot felul de bunătăţi. Ambulanţa noastră a făcut o vizită şi la Dealul Cerului, unde gazda, care a muncit alături de noi la Rudăria, Marius Miclăuş, ne-a întâmpinat cu un foc straşnic, numai bun de pregătit cartofi la jar”, spun inițiatorii proiectului.
Moara Îndărătnica de la Perete, de la Rudăria, județul Caraș-Severin (Foto: Ambulanța pentru Monumente Banat)
Ambulanța pentru Monumente Banat este un proiect cultural finanțat de Ordinul Arhitecților din România, din Timbrul de Arhitectură, fiind coordonat de Asociația pentru Patrimoniu Activ – PACT, în parteneriat cu Asociația Monumentum, Direcţia Județeană pentru Cultură Caraș- Severin, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș și Facultatea de Arhitectură și Urbanism Timișoara.
Cei care vor să meargă la Jupânești trebuie să-și confirme prezența la următoarele numere de telefon: 0740351386 – stud. arh. Braje Mircea și 0748646863 – stud. arh. Bancoș Adrian.
Citește și:
VIDEO / TAROM „zboară” de la Otopeni. Cine „aterizează”? Sediul companiei e scos la închiriat și ar putea deveni hotel de lux