Mai mute sute de pești morți au fost descoperiți de localnici pe pârâul Jam, iar autoritățile spun că unda de poluare nu a atins granița cu Serbia.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, astăzi, de Administrația Bazinală de Apă (ABA) Banat, Sistemul de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin a fost sesizat că pe pârâul Jam a fost observat un număr mare de pești morți plutind pe apa pârâului. Angajații instituției au recoltat probe de apă din pârâu, iar în urma inspecției pe teren, au ajuns la concluzia că poluarea a fost “accidentală”.

„Zona a fost inspectată de urgență, constatându-se mortalitatea piscicolă sesizată, și au fost recoltate probe de apă din pârâul Jam, dar și din pârâul Vicinic, în care acesta se varsă, pentru efectuarea analizelor de laborator. În urma inspecției pe teren și a analizelor efectuate s-a confirmat că este vorba despre o poluare accidentală doar pe pârâul Jam, a cărei cauză este o deversare accidentală de dejecții de la ferma de vaci SC Meierhof SRL. Poluarea accidentală s-a produs ca urmare a nerespectării prevederilor autorizației de gospodărire a apelor, respectiv firma poluatoare a aplicat fertilizantul natural prin pompare cu ajutorul unui furtun rămas nesupravegheat, motiv pentru care aproape întreaga cantitate de dejecții lichide, aproximativ 2.000 de metri cubi s-au scurs în canalul ce debușează în emisarul Jam (Crivaia), cauzând mortalitatea piscicolă”, arată ABA Banat.

Reprezentanții instituției transmit că s-au luat mai multe măsuri de urgență, printre care faptul că societatea poluatoare a blocat scurgerea apei din canal în pârâul Jam, prin crearea unui baraj din pământ pentru stoparea scurgerii dejecțiilor lichide în pârâu.

Totodată, ABA Banat a stabilit recuperarea prin vidanjare a dejecțiilor din canal și aplicarea acestora pe terenurile administrate de firma poluatoare.

„ABA Banat a sancționat firma SC Meierhof SRL cu o amendă de 40.000 lei pentru nerespectarea prevederilor autorizatiei de gospodărire a apelor, privind modul de evacuare a apelor uzate. Totodată, ABA Banat poate confirma că nici pe pârâul Vicinic și nici pe râul Caraș nu se constată vreo deteriorare a calității apei care să confirme că acestea ar fi fost poluate accidental, prin urmare nu se poate vorbi despre nici o undă de poluare care să atingă măcar granița cu Serbia”, a declarat directorul ABA Banat, Titu Bojin.

 
 

Urmărește-ne pe Google News