În acest articol îți vom oferi toate informațiile de care ai nevoie pentru a ști în ce situație poți să plătești amenzile la jumătate, unde le poți achita, de ce nu poți plăti la agentul constatator și ce poți păți pentru neplata cu rea-credinţă sau pentru amânarea plăţii.
Cuprins:
Ce amenzi pot primi șoferii?
În anul 2021, amenzile de circulație se acordă în funcție de punctul de amendă, a cărei valoare este de 145 de lei spre deosebire de 125 lei cât a fost până în 2017.
Cea mai mică sancțiune care poate fi acordată șoferilor este de două puncte-amendă, adică 290 de lei. Iată care sunt categoriile de amenzi prvăzute de legislația rutieră română:
- clasa I: 290 lei sau 435 de lei (două sau trei puncte-amendă);
- clasa a II-a: 580 lei sau 725 de lei (patru sau cinci puncte-amendă);
- clasa a III-a: de la 870 lei la 1.160 de lei (de la șase la opt puncte-amendă);
- clasa a IV-a: de la 1.305 lei la 2.900 de lei (de la nouă la 20 de puncte-amendă);
- clasa a V-a (numai pentru firme): de la 3.045 lei la 14.500 de lei (de la 21 la 100 de puncte-amendă).
Unde poți plăti amenda de circulație?
Legislația rutieră în vigoare este foarte clară și strictă în ceea ce privește amenzile de circulație și plata acestora.
Spre deosebire de anii trecuți, când erai nevoit să stai la cozi interminabile la Trezoreria Statului ca să plătești o amendă, acum lucrurile sunt mult mai simple.
În prezent, există trei modalități prin care poți să plătești amenzile de circulație, și anume:
- Cash – la orice unitate a Trezoreriei Statului, indiferent de locul în care a fost luată amenda sau de domiciliul șoferului, și la direcțiile de taxe și impozite locale;
- Cash – la ghișeele Poștei Române de pe întreg teritoriul țării;
- Online – pe platforma https://www.ghiseul.ro/ghiseul/public/amenzi. Pentru a avea acces la această platformă trebuie să-ți creezi un cont pe baza datelor tale personale și prin introducerea unui card bancar valid emis de o bancă din România;
- Online – prin intermediul unui serviciu de Inernet Banking în contul special dedicat amenzilor contravenționale, disponibil online, și anume:
- Pentru persoanele fizice cu domiciliul în România, contul unic pentru plata amenzilor de circulație este 50.09.01;
- Pentru persoanele fizice cu domiciliul în străinătate, contul unic pentru plata amenzilor de circulație este 50.09.02.
Indiferent de modalitatea pe care o vei alege ca să achiți amenda de circulație îți recomandăm să păstrezi chitanța pentru situațiile în care pot apărea neînțelegeri, mai ales la plata taxelor şi a impozitelor anuale.
În cazul în care, pentru soluționarea unui caz chitanța îți va fi solicitată, aceasta va putea fi trimisă rapid și simplu pe e-mail sau într-o scrisoare direct la Poliție.
Lista completă cu amenzile și contravențiile pe care le poți primi poate fi consultată aici.
Când poți plăti amenda la jumătate?
Până nu demult, șoferii amendați aveau la dispoziție maximum 48 de ore pentru a beneficia de o reducere la jumătate a contravalorii amenzii.
Acest interval era valabil din momentul în care agentul de la Rutieră încheia un proces-verbal de constatare a unei contravenţii la regimul de circulaţie pe drumurile publice şi în care erai obligat să plătești o amendă.
Ca urmare a adoptării Legii nr. 24/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale, conducătorii auto pot achita amenda la jumătate în decurs de 15 zile. La expirarea acestui termen, plata amenzii se va face integral.
Atenție! Este interzisă achitarea amenzilor rutiere la polițistul constatator deoarece acest lucru poate fi considerat tentativă de mituire.
Ce pățești dacă nu plătești amenda?
O precizare importantă pe care trebuie să o facem se referă la neachitarea amenzii de circulație în termenul prevăzut de lege. Dacă, după cele 15 zile în care poți achita amenda, aceasta nu a fost plătită, primăriile te pot executa silit și pot pune chiar sechestru pe bunurile tale.
De regulă, dacă ai amenzi neplătite și cuantumul acestora nu este o sumă foarte mare, se pune poprire pe conturile tale bancare. Dacă nu ai cont bancar, direcţiile locale apelează la Inspectoratul Teritorial de Muncă pentru a obţine relaţii despre locul tău de muncă, după care se instituie poprire pe veniturile salariale.
În schimb, dacă ai acumulat de-a lungul timpului mai multe amenzi neplătite, iar suma este una considerabilă, autoritățile statului pot pune sechestru pe autoturism sau chiar pe imobil.
Atenție! Poprirea pe cont nu poate fi, însă, mai mare de 30% din veniturile tale înregistrate, în timp ce sechestrul nu se poate pune pe bunurile necesare vieţii şi muncii.