În urma incidentului din 22 septembrie, când mai mulți elevi de clasa a VII-a au ajuns la doctor cu probleme oftalmologice, despre care a scris Libertatea, inspectorii DSP București s-au autosesizat și au efectuat un control în unitatea de învățământ.

Când au ajuns la liceu, inspectorii nu au mai găsit lampa de dezinfectare cu ultraviolete, care a fost uitată în funcțiune în timpul orelor, însă aceștia au stabilit că dispozitivul “nu avea aviz al Agenției Naționale a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale și nici instrucțiuni de utilizare”, după cum se arată în raportul DSP.

“Lampa UV a fost achiziționată de părinții elevilor de la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, se mai precizează în raport, unde se specifică și faptul că a fost aplicată o amendă în valoarea de 5.000 de lei colegiului “pentru neaplicarea de către conducerea unității a măsurilor de prevenire a accidentelor sau a unor îmbolnăviri la copii și tineri”.

Concluziile raportului DSP București, după controlul de la “Lazăr”

Directorul DSP: “În mod normal, se folosește noaptea”

“Noi am sancționat școala pentru că este responsabilitatea acestei instituții ce se întâmplă în interiorul ei, este obligația școlii să asigure siguranța și sănătatea elevilor și a cadrelor didactice. Este mai puțin important cine a adus lampa UV. Vinovat este cine a acceptat utilizarea unui astfel de echipament fără acte însoțitoare și fără să se facă instructajul de utilizare”, a declarat pentru Libertatea generalul Ionel Oprea, directorul DSP București.

Întrebat dacă recomandă utilizarea lămpilor UV în școli, medicul militar a spus că aceste echipamente sunt folosite pentru sterilizarea suprafețelor și că trebuie folosite numai după evacuarea încăperii respective.

Generalul Ionel Oprea, șeful DSP București

“În mod normal, ele sunt folosite numai noaptea, deoarece riscul e minim să se întâmple accidente. E ca și cum ai privi un fascicul de laser. Sigur vei avea vederea afectată dacă ești expus”, a mai spus generalul Oprea.

Medicii oftalmologi au explicat pentru Libertatea că afecțiunea vederii se vindecă, în mod normal, în 24-48 de ore.

INSP nu recomandă lampa UV, ASSMB nu știe nimic

Libertatea a făcut solicitări cu privire la autorizarea folosirii lămpii UV în școli și către Institutul Național pentru Sănătate Publică (INSP) și Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București ASSMB).

Într-un răspuns al INSP se arată că nu este recomandată utilizarea niciunui tip de lampi UV în școli, deși acest lucru nu este stipulat nici în legislația care prevede măsurile de siguranță în școli.

ASSMB, instituția de care aparțin cabinetele școlare din instituțiile de învățământ, spune că nu are nicio atribuție legală să avizeze acest tip de echipamente și nici nu a existat o solicitare în acest sens din partea Colegiului Gheorghe Lazăr.

“În ceea ce privește numărul de școli din București care folosesc acest tip de dispozitive, ASSMB nu dispune de această informație, lămpile UV nefiind dispozitive medicale”, se arată în răspunsul către Libertatea.

Urmărește-ne pe Google News