Trebuie făcută distincţia între cazierul judiciar şi cel fiscal. În cazierul judiciar sunt înscrise menţiunile privind infracţiunile comise şi sancţiunile penale aplicate.
Prin urmare, numai amenzile penale apar în cuprinsul unui certificat de cazier judiciar, cele aplicate de procuror sau de instanţa de judecată în cadrul unui dosar penal. Dacă este vorba despre amenzi contravenţionale, de exemplu aplicate de Poliţia Rutieră sau de controlorii RATB, etc., acestea vor figura în evidenţele cazierului fiscal al fiecărei persoane.
În niciunul dintre cazuri nu există posibilitatea legală a “secretizarii” unei amenzi, nici în cazierul judiciar, nici în cel fiscal. O astfel de tentativă ar însemna săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale şi se pedepseşte penal. Chiar dacă a intervenit prescripţia, amenzile încă figurează în cazier, de regulă. În cazul amenzilor penale, operează reabilitarea de drept în termen de 3 ani de la dată achitării sau prescrierii amenzii.
În acest moment, amendă ar trebui radiată din oficiu din evidenţele cazierului judiciar, dar se poate realiza şi la cerere. Nici amenzile contravenţionale nu se radiază din oficiu din evidenţele cazierului fiscal dacă s-au prescris, ci trebuie făcută o solicitare în acest sens.
Citește și: Vestea proastă primită de Liviu Dragnea în urmă cu scurt timp. DNA a început ancheta
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!