UPDATE 17:55. Comisia Juridică a votat în bloc, cu majoritate de voturi, proiectul venit de la Guvern. S-a eliminat astfel și pragul de la abuzul în serviciu.

UPDATE 17: 30. Președinta Comisiei Juridice din Cameră, Laura Vicol, a anunțat că, în urma unor discuții din Coaliție, s-a decis să fie retrase toate amendamentele votate. Proiectul va ajunge în plenul Camerei în forma venită de la Guvern, a mai spus Laura Vicol.


Comisia Juridică din Camera Deputaților a votat, marți, eliminarea înregistrărilor obținute prin culegerea de informații pentru faptele de corupție și faptelor asimilate celor de corupție. Pentru a deveni lege, modificările la Codul de Procedură Penală trebuie să fie votate în plen.

USR a criticat amendamentul susținut de reprezentanți PSD, PNL, UDMR și minorități.

„Deputatul USR Victor Ilie a atras atenția în timpul dezbaterilor pe Codurile Penale din Comisia juridică că deputata PSD Laura Vicol tocmai a votat o modificare care îl favorizează direct pe soțul ei în procesul în care este trimis în judecată pentru evaziune fiscală și grup infracțional organizat”, se arată într-un comunicat transmis presei de USR.

Modificarea votată de PSD este exact ca dedicația pentru Dragnea din OUG 13/2017, doar că pentru o infracțiune mai gravă și un prejudiciu mult mai mare. USR avertizează că gravitatea este cu mult peste pragul pentru abuzul în serviciu.

USR:

Stelian Ion: „Vom sesiza CCR și Comisia Europeană”

Amendamentul introdus de parlamentarii majorității a fost criticat și de fostul ministru al justiției Stelian Ion.

Stelian Ion i-a acuzat pe reprezentanții majorității parlamentare că s-au văzut „cu sacii în căruță după ridicarea MCV și cred că pot face orice”.

„E o gravă eroare, este din dorința de a se pune la adăpost în unele anchete, sunt interceptări în anumite dosare de corupție, vor să scape de răspundere în acele fapte. Vom sesiza CCR și Comisia Europeană, nu ne putem să ne facem că atingem jaloane când legiferăm în favoarea corupției. Legiferați fără nicio reținere”, a spus deputatul USR.

„Este liber pentru liber la corupție”, a adăugat și deputatul USR Silviu Dehelean.

În favoarea amendamentului au fost 15 voturi, 7 voturi „împotrivă” și 5 abțineri. Pentru au votat, în principal, deputații PSD și UDMR, în timp ce unii deputați PNL s-au abținut.

„Să nu ne pună USR la punct! Până aici!”, a intervenit deputata Steluța Cătăniciu, afiliată grupului PSD, când USR a cerut ca parlamentarii care votează amendamentul să țină mâinile ridicate pentru a putea fi văzuți.

Noul amendament votat în Comisia Juridică din Camera Deputaților

„Art.139 1 . – Înregistrările obținute din activități specifice culegerii de informații

(1) Înregistrările rezultate din activitățile specifice culegerii de informații care presupun restrângerea exercițiului unor drepturi sau al unor libertăți fundamentale ale omului pot fi folosite ca mijloace de probă în procesul penal atunci când sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:

  • dacă în cuprinsul acestora rezultă date sau informații privitoare la pregătirea ori săvârșirea unor infracțiuni contra securității naționale prevăzute la Codul Penal și de legi speciale, a unei infracțiuni de trafic de droguri, a unei infracțiuni la regimul privind substanțele dopante, de efectuare de operațiuni ilegale cu precursori sau cu alte substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive, a unei infracțiuni privind nerespectarea regimului armelor, munițiilor, materialelor nucleare, al materiilor explozive și al precursorilor de explozivi restricționați, de trafic și exploatarea persoanelor vulnerabile, acte de terorism, de spălare a banilor, de falsificare de monede, timbre sau de alte valori, de falsificare de instrumente de plată electronică, a unei infracțiuni care se săvârșește prin sisteme informatice sau mijloace de comunicare electronică, contra patrimoniului, de șantaj, de viol, de lipsire de libertate în mod ilegal sau în cazul oricărei infracțiuni contra persoanei prevăzute de Codul Penal precum și în situația oricărei alte infracțiuni prin care s-a pus în pericol, ori, după caz, a fost afectată sănătatea, integritatea corporală sau viața unei persoane.

Actuala formă a legii, articolul 139 din Codul de Procedură Penală

2) Supravegherea tehnică se poate dispune în cazul infracţiunilor contra securităţii naţionale prevăzute de Codul penal şi de legi speciale, precum şi în cazul infracţiunilor de trafic de droguri, de trafic de arme, de trafic de persoane, acte de terorism, de spălare a banilor, de falsificare de monede ori alte valori, de falsificare de instrumente de plată electronică, contra patrimoniului, de şantaj, de viol, de lipsire de libertate, de evaziune fiscală, în cazul infracţiunilor de corupţie şi al infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, al infracţiunilor care se săvârşesc prin sisteme informatice sau mijloace de comunicaţii electronice ori în cazul altor infracţiuni pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 5 ani sau mai mare.

Față de forma actuală a legii, noul amendament elimină infracțiunile de corupție, infracțiunile asimilate celor de corupție, evaziunea fiscală și infracțiune împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene.

 
 

Urmărește-ne pe Google News