UPDATE ora 15.00 Amendamentul de majorare a salariilor aleșilor locali urmează să fie dezbătut în comisia de muncă și în comisia de buget-finanțe, pentru a se stabili impactul bugetar al acestei măsuri, a spus deputatul PSD Marcel Ciolacu, după ședința Birourilor Permanent reunite.
El a menționat că și liberalii au avut același timp de amendament, iar solicitări de mărire a salariului primarilor și a aleșilor locali au venit și din partea Asociației Muncipiilor din România.
”Este normal ca parlamentarii să facă amendamentul, iar cifrele vor fi date de Ministerul de Finanțe”, a spus Ciolacu, precizând că în buget se specifică că sunt posibile majorările salariale, din bugetul administrațiilor locale.
”Primarii pot modifica organigrama, pentru a se încadra în efortul bugetar. Dai autorităților locale posibilitatea de a aplica sau nu această măsură. Salariile în acest moment, la primari, sunt foarte mici”, a mai spus deputatul PSD.
El a menționat că premierul Sorin Grindeanu nu știe despre acest amendament, care a fost depus deja în Legislativ, și a ținut să transmită că impactul bugetar ”nu este atât de catastrofal”.
”Vor intra în această mărire și consilierii locali și județeni”, a ținut să precizeze Marcel Ciolacu.
UPDATE ora 13.30 Președintele comisiei de muncă din Camera Deputaților, Adrian Solomon (PSD) a declarat, marți, că este anormal ca unii funcționari publici din primării să câștige mai mult decât primarii, în condițiile în care responsabilitatea, și politică și administrativă dar și judiciară se răsfrânge asupra celor aleși.
Adrian Solomon a adăugat că a trimis Guvernului propunerea de amendament, pentru a se calcula impactul bugetar al acestei măsuri de majorare a salariilor primarilor și a aleșilor locali.
Întrebat de ce se propune o majorare cu 30%, el a spus: ”Pentru că este mai mult decât 20%”.
Astfel, printr-un amendament depus la Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.2/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative, se prevede majorarea salariilor/indemnizaţiilor şi pentru personalul care ocupă funcţii de demnitate publică la nivelul autorităţilor publice locale.
Textul iniţial al Ordonanţei excludea de la majorări aleşii locali.
“Prin derogare de la prevederile art.1 alin.(1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2017 privind unele măsuri bugetare în anul 2017, prorogarea unor termene, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative, începând cu data intrării în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanţe de urgenţă, cuantumul brut al salariilor de bază/indemnizaţiilor de care beneficiază personalul care ocupă funcţii de demnitate publică alese din cadrul organelor autorităţilor publice locale, respectiv primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi ai consiliilor judeţene, se majorează cu 30% faţă de nivelul aflat în plată”, se arată în amendamentul depus.
Amendamentul va reduce situaţiile în care unii funcţionari vor avea venituri salariale superioare primarului, viceprimarului, preşedinţilor, precum şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene deşi responsabilitatea acestora este net superioară, spun inițiatorii.