Proiectul merge la Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Modificările s-au făcut în comisia de apărare a Senatului, prin justificarea transpunerii parţiale a Directivei Uniunii Europene 017-853 a Parlamentului European şi a Consiliului din 10 mari 2017, privind controlul achiziţionării şi deţinerii de arme precum şi a îmbunătăţirii cadrului legat în materie.

În legislație există anumite interdicții pentru unele persoane să dețină arme de autoapărare dacă exsită „motive imputabile lor”. În urma modificărilor adoptate de senatori, la propunerea PSD, trebuie să existe o decizie definitivă a instanței care să le interzică să dețină astfel de arme.

Deţinătorii de arme letale nu mai trebuie să dea examen psihologic

Senatorul PSD a eliminat, printr-un amendament, din lege, obligaţia deţinătorilor de arme letale şi neletale supuse autorizării de a se supune examenului psihologic şi sau medical, la solicitarea expresă a structurilor de poliţie competente, în situaţia în care acestea constată, motivat, că există indicii comportamentale temeinice care ar putea reclama necsitatea examinării psiholosice şi medicale, în vederea menţinerii autorizării pentru a deţine sau nu arme de foc şi muniţie letală.

Brăiloiu vrea ca o persoană să poate achiziţiona un număr nelimitat de arme de apărare şi de pază

Şi la Articolul 15 din lege s-a introdus un amendament, semnat tot de Tit Liviu Brăiloiu, care modifică cantitatea de arme pentru care se poate acorda autorizaţie deprocurare. În legea iniţială exista un număr limită de arme de apărare: cel mult două. În noua formă a legii, Brăiloiu a introdus un alineat nou, în care se precizază că se poate achiziţiona un „număr nelimitat de arme de apărare şi de pază”.

Valabilitatea permisului de deţinere a armei, majorată de la 5 ani la 10 ani

Senatorul PSD a modificat şi perioada de valabilitate a permisului de port-armă, la 10 ani, faţă de 5 ani, cât este în prezent.

În plus, anularea şi suspendarea dreptului de deţinere a armelor nu se mai face în cazul în care persoana a săvârşit două contravenţii, într-o perioadă de 2 ani. Pentru că s-a eliminat obligativitatea examentului psihologic, a fost scoasă din lege şi anularea persmisului, pentru refuzul de a da acest exament psihologic, la solicitarea organelor abilitate.

În plus, persoanele care au făcut uz de armă au obligaţia, prin noua formă a legii, să anunţe cel mai apropiat organ de poliţie, doar dacă au rezultat victime sau pagume materiale. În legea actuală, obligaţia era să se declare folosirea armei indiferent dacă au rezultat victime sau pagube.

„Deţinătorii de arme de apărare şi pază pot deţine maximum 100 de cartuşe cu glonţ şi 50 de cartuşe fără proiectil, pentru fiecare armă. Persoanele care deţin arme de apărare şi pază pot purta asupra lor, în afara domiciliului sau reşedinţei înscrise în permisul de armă, cartuşe pentru maximum două încărcătoare aferente armei”, se precizează într-o altă modificare de lege.

Ce spune Brăiloiu: În proiectul de lege a rămas articolul care prevede obligaţia persoanei care este urmărită penal să predea arma pe care o deţine până la clarificarea dosarului

„Astăzi au fost nişte amendamente şi a fost o directivă europeană care trebuia transpusă în legislaţia naţională. Noi am adaptat-o la Legea armelor actuală. Ştiu că s-au făcut speculaţii în ceea ce priveşte modul de obţinere a autorizaţiei de procurare de arme ş.a.m.d. Vă spun foarte clar că nu s-au atins aceste capitole din actuala legislaţie din România. S-a discutat mai mult despre nişte chestiuni tehnice ale pieselor şi componentelor armelor şi a fost armonizată legislaţia europeană, în sensul că au fost definite componentele”, a precizat Brăiloiu.

El a adăugat că în proiectul de lege a rămas articolul care prevede obligaţia persoanei care este urmărită penal să predea arma pe care o deţine până la clarificarea dosarului său.

Senatorul social-democrat a menţionat că aceia care au comis infracţiuni cu violenţă, jafuri, tâlhării nu au dreptul să deţină o armă, însă a specificat că în celelalte cazuri proiectul de act normativ prevede că permisul de port-armă poate fi ridicat numai în urma unei „hotărâri judecătoreşti definitive imputabile”.

„Da, în urma unei hotărâri judecătoreşti definitive şi imputabile, pentru că poate cineva să-mi impute un motiv şi dacă merg în instanţă şi se constată că am avut dreptate nu poţi să-mi ridici permisul de armă”, a răspuns Brăiloiu unei întrebări pe această temă.

Întrebat dacă social-democratul Niculae Bădălău poate să deţină mai multe arme, în virtutea amendamentului care dă această posibilitate demnitarilor sau poliţiştilor, Brăiloiu a răspuns: „Domnul Bădălău nu mai poate să aibă nimic, că i s-a suspendat dreptul de a deţine (armă – n.r.). Domnul Bădălău este victima unui jaf, nişte hoţi au intrat peste dumnealui în casă şi ghinionul dumnealui că au intrat hoţii în casă, şi norocul dumnealui că nu i-au făcut hoţii mai mult decât au făcut, sau nu i-au luat mai mult, nu i-au luat decât pistolul”.

Citeşte şi: Dublu de la TVR! Loredana, Andra și Carlas Dream au prins „Cerbul” de coarne! Artiștii au încasat de două ori mai mult decât de obicei pentru recitalul de la Brașov

 
 

Urmărește-ne pe Google News