„În acest stadiu, luăm în considerare opțiunea armelor convenționale”, a spus Lavrov, răspunzând la o întrebarea jurnalistei de la India Today, relatează ziarul rus Kommersant marți, pe site.


https://twitter.com/IndiaToday/status/1516341228257767424?ref_src=twsrc%5Etfw 

Afirmația lui Lavrov contrazice parțial o altă declarație venită de la Kremlin la sfârșitul lunii martie.

Anterior, secretarul de presă al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov a declarat, potrivit aceleași surse, că nu există planuri de utilizare a armelor nucleare în Ucraina. Potrivit lui Peskov, nimeni din Rusia nu ia în considerare nici măcar o astfel de idee.

Grup special creat în SUA

În martie, The New York Times relata, citat de presa rusă, că Statele Unite au creat un grup special denumit „Tiger”, care elaborează un plan de răspuns al Washingtonului în cazul în care Moscova folosește arme nucleare, biologice sau chimice. 

La rândul său, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că țările occidentale vor lua „măsuri dramatice” dacă Rusia va folosi arme chimice sau biologice în Ucraina. „Acest lucru ar avea consecințe grave și suntem uniți în ideea că vom răspunde cu măsuri dramatice și deja ne gândim cum se va face acest lucru”, a declarat Scholz, într-un interviu acordat canalului de televiziune german ARD.

Lavrov anunță începerea următoarei faze a operațiunii din Ucraina

În același interviu acordat India Today și publicat marți, Lavrov a anunțat că armata rusă începe următoarea fază a „operațiunii” în estul Ucrainei.

„Operaţiunea în estul Ucrainei are ca obiectiv, aşa cum s-a anunţat deja, eliberarea completă a republicilor Doneţk şi Lugansk. Această operaţiune va continua, următoarea fază a acestei operaţiuni începe”, a Lavrov.

Lavrov a susţinut că Ucraina nu a ştiut „să aprecieze” retragerea trupelor ruse, în urmă cu trei săptămâni, din regiunile Kiev şi Cernigău (Cernigov), din nordul ţării, şi din regiunea Sumî, din nord-est.

Dă vina pe ucraineni pentru morții de la Bucha

„Schimbăm configurarea prezenţei noastre militare în Ucraina, acest lucru s-a anunţat imediat după reuniunea de la Istanbul (din 29 martie). (…) Am spus că, dat fiind că noi credem că (ucrainenii) au luat în calcul ceea ce ar putea constitui punctul de plecare al unui acord, noi, ca gest de bunăvoinţă, schimbăm configuraţia în regiunile Cernigău şi Kiev, însă (demersul) nu a fost apreciat, ba chiar ei au organizat imediat Bucea”, a susţinut Lavrov.

Ministrul rus s-a referit la masacrarea de civili descoperită la Buchadupă retragerea trupelor ruse din regiunea Kievului, pusă de Ucraina şi de Occident pe seama Rusiei, în timp ce Moscova a calificat crimele drept „o punere în scenă”. De altfel, Lavrov a insistat că Rusia „nu se va opri până când nu va afla adevărul” cu privire la cele întâmplate la Bucha.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

 
 

Urmărește-ne pe Google News