Cu cât Ucraina continuă să încalce acordurile, cu atât mai puține teritorii îi rămân, a spus Lavrov, sugerând că Rusia nu se va opri din dorința de a ocupa cât mai mult din țara pe care a invadat-o în februarie 2022.

Referindu-se la ceea ce el a numit „încălcarea acordurilor”, Lavrov a făcut o cronologie. Prima dată a fost în februarie 2014, spune el. Dacă Kievul ar fi respectat „cu sinceritate ceea ce s-a convenit”, Crimeea ar fi rămas parte a Ucrainei. Acest lucru nu s-a întâmplat din cauza schimbării puterii în țară. A existat posibilitatea de a încheia Acordurile de la Minsk, în februarie 2015. În acest caz, Ucraina „ar fi rămas în granițele sale, inclusiv întregul Donbas”, a spus Lavrov. 

„Ei bine, au avut o a treia șansă la Istanbul în aprilie 2022, despre care a vorbit în detaliu președintele Vladimir Putin. Desigur, realitățile actuale diferă de cele din aprilie 2022”, a declarat șeful diplomației ruse la Adunarea Lumii Ruse, potrivit TASS. 

În luna septembrie, Vladimir Putin a afirmat că Rusia este de acord cu negocierile cu Ucraina, pe baza acordurilor de la Istanbul din 2022. Acesta a precizat că mai întâi „trebuie să rezolvăm problema cu bandiții” din regiunea Kursk. Începând cu 6 august, au avut loc ciocniri cu forțele armate ucrainene.  

În această săptămână, Kremlinul a spus că Rusia nu va merge la negocieri, până când forțele ucrainene nu se vor retrage complet din toate regiunile, inclusiv DNR, LNR, Herson și Zaporojie. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News