Când pompierii au ajuns la un incendiu izbucnit într-o pădure de pini de pe insula grecească Rodos, în iulie anul trecut, flăcările se înălțau deasupra copacilor spre cerul înstelat. Voluntarii au trebuit să acționeze rapid, dar vegetația densă de la marginea pădurii le-a blocat accesul.
Cu echipajele de pompieri incapabile să se apropie, incendiul s-a extins și în câteva zile a cuprins insula mediteraneană, forțând 19.000 de oameni să fugă – una dintre cele mai mari evacuări în caz de dezastru din istoria Greciei.
„Ai încercat vreodată să te plimbi printr-o pădure care nu a fost defrișată de mai bine de 10 ani? Este extrem de dificil”, a spus pompierul Nikos Karpathakis, care se afla la fața locului.
O nouă doctrină de limitare a pagubelor
Pe măsură ce se apropie o altă vară, iar schimbările climatice produc incendii de vegetație din ce în ce mai mortale în sudul Europei, Grecia a dezvoltat o nouă doctrină pentru a limita pagubele, inclusiv desfășurarea unei mașini de pompieri suplimentare la fiecare nou incendiu, accelerarea sprijinului aerian și curățirea pădurilor.
Dar cinci pompieri și trei experți au spus că inițiativa nu abordează deficiențele în planificare și prevenire și se așteaptă la mai multe probleme anul acesta.
„Ne agățăm de o doctrină care insistă asupra stingerii incendiilor în loc să adoptăm o strategie integrată de gestionare a incendiilor”, a declarat Theodore Giannaros, meteorolog la Observatorul Național din Atena.
Valurile de căldură au declanșat incendii în zone din Portugalia, Franța, Spania și Italia anul trecut și au provocat zeci de morți.
Situația este deosebit de gravă în Grecia, care tocmai a înregistrat cea mai caldă iarnă din istorie, creând condiții ideale pentru incendii care amenință culturile, casele și industria turismului în plină expansiune.
În august anul trecut, un incendiu în regiunea Evros de nord a distrus o zonă mai mare decât orașul New York și a ucis cel puțin 20 de persoane – cel mai mortal incendiu european din 2023.
Incendiile au debutat anul acesta în luna martie
Incendiile din acest an au început mai devreme decât se aștepta, inclusiv unul în martie într-o zonă muntoasă în mod normal acoperită de zăpadă la acea dată.
„Va fi un sezon de incendii foarte greu. Schimbările climatice sunt deja prezente”, a declarat Vassilis Kikilias, ministrul pentru Criză Climatică și Protecție Civilă, pentru Reuters.
Grecia a făcut pași în combaterea incendiilor, inclusiv construirea de stâlpi de curent din fibră de sticlă împotriva incendiilor în zonele împădurite și intensificarea antrenamentelor.
În acest an au fost angajați aproximativ 700 de păduri suplimentari. Echipajele au defrișat 12.000 de hectare de pădure din 2022, iar alte 7.000 de hectare vor fi finalizate până la sfârșitul lunii mai, a anunțat Ministerul Mediului.
„Pentru prima dată în 50 de ani, intrăm în păduri și construim zone de incendiu. Cu siguranță nu se va face imediat în toată Grecia, dar este un bun început”, a spus Vassilis Kikilias.
O soluție: crearea unui corp de specialiști în incendii
În cadrul unui plan de 2,1 miliarde de euro, Grecia a încheiat licitații pentru mai mult de 1.000 de autospeciale de pompieri și șapte avioane DHC-515 și intenționează să instaleze senzori pentru detectarea fumului. Experții se tem însă că nu va fi suficient.
Pădurile defrișate reprezintă doar o mică parte din cele aproape 7,5 milioane de hectare de pădure grecească, iar unele dintre mașinile și aeronavele licitate nu vor fi livrate în următorii ani.
Potrivit experților, ar trebui cheltuiți mai mulți bani pentru crearea unui corp de specialiști în incendii care să poată elabora hărți de risc și să analizeze modul în care incendiile ar putea să se răspândească.
Ei au recomandat adoptarea metodelor de stingere a incendiilor folosite în alte părți ale lumii, cum ar fi „backfiring”, în care pompierii aprind noi focuri în calea celor existente pentru a le lua sursa de combustibil.
Pompierul voluntar Karpathakis a spus că, vara trecută, echipajele au legat doi kilometri de furtunuri pentru a se apropia de incendiul din Rhodos, dar fost inutil.
Vânturile puternice au suflat flăcările dincolo de raza lor. „Am lucrat non-stop mai multe zile la rând, dar situația nu s-a îmbunătățit cu nimic”, a mărturisit Karpathakis.
FOTO: Hepta