Cuprins:
Norvegia se teme de un posibil război sau atac armat
Decizia vine în contextul în care pe 24 februarie se împlinesc trei ani de când Rusia a invadat Ucraina. Rusia – care împărtășește o graniță cu Norvegia în Cercul Arctic – nu dă deloc semne că ar avea de gând să renunțe la atitudinea agresivă.
„Există mai multă incertitudine în jurul nostru. Trebuie să avem grijă de populația civilă, în cazul unui ‘cel mai rău scenariu cu război sau atac armat”, a declarat ministrul norvegian al Justiției și Securității Publice, Emilie Enger Mehl.
„În acest caz, adăposturile sunt una dintre măsurile de protecție de care avem nevoie”, a adăugat ea.
Adăposturi anti-bombă în clădirile mari
Până în 1998, fiecare complex mare de apartamente din Norvegia trebuia să aibă un adăpost anti-bombă. Însă de atunci nu s-au mai construit adăposturi de acest gen. Mehl a spus că noua solicitare va fi valabilă în cazul complexelor mai mari de 1.000 de metri pătrați.
Guvernul propune două tipuri de adăposturi: unele noi care vor proteja împotriva armelor chimice și radioactive și altele pentru a se proteja de armele convenționale, care ar putea fi reutilizate din stațiile de metrou sau din parcări.
Amenințarea Rusiei împinge la precauție maximă
Măsura face parte dintr-un raport de pregătire totală care conține peste o sută de recomandări diferite menite să întărească și să pregătească Norvegia — pentru un posibil război, dar și în cazul vremii extreme sau a unor evenimente precum o pandemie.
„Voința Rusiei de a folosi forța militară pentru a atinge obiectivele politice arată că Norvegia va trebui probabil să se confrunte cu un vecin imprevizibil și care atestă riscul pentru o lungă perioadă de timp”, se arată în raport.