Serviciile secrete americane susțin că Rusia a inclus bazele și personalul militar american printre potențialele ținte ale unor atacuri prin interpuși. Aceste informații au fost considerate suficient de alarmante astfel încât să fie aplicate protocoale suplimentare de siguranță.

Astfel, mai multe baze militare americane din Europa și-au ridicat nivelul de alertă la condiția de protecție a forței „Charlie”, care „se aplică atunci când are loc un incident sau când sunt primite informații care indică faptul că este probabilă o anumită formă de acțiune teroristă sau țintire împotriva personalului sau a instalațiilor”, a precizat armata ameriană.

Un oficial de rang înalt al NATO a declarat marți că alianța și-a „sporit semnificativ” schimbul de informații cu privire la „campania Rusiei de activități secrete de sabotaj” în Europa, care s-au intensificat în ultimele luni, în contextul alegerilor din Occident. Potrivit acestuia, alegerile sunt o „ocazie excelentă” pentru Rusia de a încerca să submineze sprijinul public pentru Ucraina.

Un purtător de cuvânt al Comandamentului european al SUA, comandorul Dan Day, a declarat: „Sporirea vigilenței noastre nu este legată de o singură amenințare, ci se datorează unei combinații de factori care pot afecta siguranța și securitatea forțelor americane din teatrul european”.

Incendii în mai multe orașe europene, legate de Rusia

Amenințarea sabotajelor susținute de Rusia a devenit deosebit de acută în ultimele luni, pe fondul unei serii de incendieri și comploturi cu bombă în Europa – la Riga, Londra, Varșovia, Praga și Paris – pe care oficialii europeni din domeniul securității le-au legat de Rusia.

Mai mulți bărbați au fost acuzați, în martie, la Londra, că au colaborat cu serviciile secrete ruse pentru a incendia un depozit legat de Ucraina. Autoritățile poloneze investighează dacă un atac incendiar care a distrus cel mai mare mall din Varșovia, în luna mai, a avut legătură cu Rusia și au arestat nouă persoane în legătură cu acte de sabotaj asociate cu Moscova, a declarat prim-ministrul polonez.

De asemenea, luna trecută, autoritățile franceze au reținut un bărbat ruso-ucrainean despre care se crede că construit bombe ca parte a unei campanii de sabotaj orchestrată de Moscova.

Potrivit oficialilor, prin externalizarea atacurilor către actori locali, Rusia crede probabil că poate purta un război hibrid care se situează sub pragul unui conflict armat, între state.

„Ceea ce vedem acum este un efort mai concertat, mai agresiv, decât ceea ce am văzut cu siguranță de la Războiul Rece. Vedem sabotaje, comploturi de asasinat, incendieri – lucruri reale care au costat vieți omenești”, a spus un oficial.

Foto: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News