Potrivit unor relatări de presă neconfirmate oficial, președintele american în exercițiu, democratul Joe Biden, care mai are două luni de mandat înainte să-i transfere puterea republicanului Donald Trump, şi-a dat duminică acordul pentru ca rachetele ATACMS să fie folosite în atacuri asupra unor ținte militare din teritoriul rus, o cerere insistentă a șefului statului ucrainean Volodimir Zelenski refuzată până acum de administrația de la Washington.
Așa cum era de așteptat, regimul de la Moscova a reacționat vehement la această știre. Kremlinul a susținut că SUA escaladează situația – deși liderul rus Vladimir Putin a izbucnit războiul, iar Washingtonul a ajutat mereu Ucraina în funcție de gradul de escaladare al Moscovei, de această dată constând în mobilizarea de trupe nord-coreene -, în timp ce un deputat rus a cerut un atac nuclear demonstrativ împotriva teritoriului american.
Potrivit lui Viaceslav Volodin, șeful Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, Moscova ar putea recurge la „noi sisteme de armament pe care încă nu le-a folosit pe teritoriul Ucrainei”.
„Extinderea utilizării (armamentului american pe teritoriul rus – n.r.) va provoca, desigur, pagube, dar nu va schimba situaţia pe câmpul de luptă. În schimb, va înrăutăţi soarta şi viitorul Ucrainei” și va „distruge complet relaţiile ruso-americane”, a susţinut Volodin într-un mesaj plin de amenințări și propagandă publicat pe contul său de Telegram.
Pe de altă parte, Consiliul Federației, camera superioară a Parlamentului rus, susține că permisiunea ca Ucraina să folosească rachete americane ATACMS pe teritoriul Rusiei „este un pas foarte mare către începutul celui de-al treilea război mondial”. „Răspunsul va veni imediat”, a amenințat Vladimir Djabarov, prim-vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri Internaționale. Djabarov evocă „lovituri teribile” împotriva „tuturor centrelor de luare a deciziilor”, precum și „asupra tuturor podurilor de pe Nipru”.
De cealaltă parte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat veștile primite din SUA, dar a semnalat că „astfel de lucruri nu se anunță” public. „Rachetele vor vorbi de la sine”, a transmis el.
dargmar • 18.11.2024, 19:58
In loc de "noi sisteme de armament" a se citi "diferite sisteme de armament"; evolutia echipamentelor rusesti de la inceputul operatiunii militare a fost practic un continuu downgrade , de la T90M la T55, probabil ca vor aduce niste catapulte acum de suparare...