Musk a dormit la birou. A concediat angajați și directori la discreție. Și s-a plâns că societatea este aproape de faliment. Acest lucru se întâmpla în 2018 la Tesla, pe măsură ce producătorul auto se chinuia să crească producția pentru primul său model destinat pieței largi, Model 3.

Cum a arătat „iadul producției” la Tesla

„A fost înfiorător”, spunea Musk atunci pentru ziarul american. Erau momente când nu pleca de la fabrica din Fremont, California, câte trei-patru zile. Miliardarul a numit experiența drept „iadul producției” pentru Tesla.

De-a lungul timpului, Musk a dezvoltat un sistem pentru managerierea companiilor sale, respectiv perioade dureroase, tratament de șoc pentru angajați, alarmism și punerea companiei în fața familiei și prietenilor, spun jurnaliștii NY Times. 

Fără două treimi din angajați 

Musk folosește multe din acele tactici și la Twitter. De luna trecută până acum, Musk a concediat 50% din cei 7.500 de angajați ai Twitter, iar alți 1.200 și-au dat demisia.

Luni, acesta a început o altă rundă de concedieri, potrivit unor surse citate de ziarul american. Musk a scris pe Twitter că a dormit în biroul din San Francisco și că le-a vorbit angajaților despre posibilitatea ca societatea să intre în faliment dacă nu va reuși să schimbe situația. A spus că se așteaptă ca angajații care vor să lucreze la „Twitter 2.0” să fie de acord cu viziunea sa de a lucra „hard core”.

ANALIZĂ Când este cel mai bine să facem cumpărături? Ghidul promoțiilor derulate anual de către retaileri din România
Recomandări
ANALIZĂ Când este cel mai bine să facem cumpărături? Ghidul promoțiilor derulate anual de către retaileri din România

David Deak, care a lucrat la Tesla între 2014 și 2016 ca manager senior pentru inginerie, unde a supravegheat lanțul logistic de materiale pentru baterii, a spus că Musk „înflorește în circumstanțe existențiale”.

Asemănările cu ce a făcut Musk la Tesla și la SpaceX sunt evidente, spune Tammy Madsen, profesor de management la Universitatea din Santa Clara.

Amenințările și concedierile, o strategie veche a lui Elon Musk. Ce face la Twitter a făcut și la Tesla, și la SpaceX, spun oamenii cu care a lucrat
Până acum, Musk a concediat 50% din cei 7.500 de angajați ai Twitter | Foto: EPA

Ce obțin angajații Twitter dacă depun eforturi mari?

Dar nu este clar dacă va găsi mijloacele de a motiva angajații de la rețeaua socială la fel cum a făcut la celelalte companii, când a anunțat ca scop o revoluție planetară: trecerea de la mașini pe combustibili fosili la cele electrice și trimiterea de oameni în spațiu.

„La Tesla și la SpaceX abordarea a fost mereu de risc mare, recompensă mare. Twitter a fost mare risc, dar întrebarea este: care este recompensa care reiese”, se întreabă dr. Madsen.

Musk nu a răspuns solicitării jurnaliștilor NY Times de a comenta situația. Duminică, Musk a avut o întâlnire cu angajații de pe vânzări ai companiei și luni i-a concediat, conform ziarului. La finalul săptămânii trecut l-a concediat pe Robin Wheeler, un director executiv senior de vânzări.

Cimitirul preistoric din Munții Trascău care relevă ritualuri păgâne cu craniile morților. „Mulți turiști vin să facă fotografii”
Recomandări
Cimitirul preistoric din Munții Trascău care relevă ritualuri păgâne cu craniile morților. „Mulți turiști vin să facă fotografii”

Ies pe o ușă și intră pe alta, fiindcă Twitter deja contactează anumiți ingineri care și-au dat demisia pentru a le cere să se întoarcă, spun sursele NY Times. Într-o întâlnire cu angajații, Musk a spus că societatea nu plănuiește noi concedieri.

Amenințarea falimentului a funcționat anterior

La companiile conduse de Musk, tiparul de a spune că firmele sunt aproape de faliment a fost des. La Tesla, în 2008, Musk a reușit în timpul crizei financiare să obțină o investiție de 50 de milioane de dolari de la Mercedes. Musk a spus atunci că investiția a venit în ultima oră a ultimei zile de plată a salariilor și că ar fi avut probleme două zile mai târziu.

A spus același lucru la SpaceX, afirmând că atât SpaceX, cât și Tesla, au mai bine de 90% șanse că „valoreze zero”.

În 2017, Musk a spus că SpaceX trebuie să lanseze rachete o dată la fiecare două săptămâni sau o să intre în insolvență, conform unui fost executiv care a solicitat anonimatul.

Iar la o companie care avea ca scop să facă posibilă viața „multiplanetară”, amenințarea falimentului era un factor motivațional. De atunci, SpaceX a lansat cu succes multe rachete în spațiu și le-a aterizat cu bine pe Pământ.

Cine se uită la „Insula iubirii”. Profilul telespectatorilor din studiile de audiență. Peste 7 milioane de români au urmărit show-ul TV cel puțin un minut
Recomandări
Cine se uită la „Insula iubirii”. Profilul telespectatorilor din studiile de audiență. Peste 7 milioane de români au urmărit show-ul TV cel puțin un minut

Abordare „tipică Elon”

Ulterior, Musk s-a întors la instrumentul său favorit: postările pe Twitter. Miliardarul a spus anul trecut că dacă ar veni „o recesiune severă globală”, atunci capitalul ar putea să nu mai fie la îndemână, iar un faliment pentru producătorul de rachete „nu este imposibil”.

O atmosferă de criză și austeritate autoimpusă îi dă lui Musk acoperirea pentru schimbări drastice, concedierea de manageri și a unui număr mare de salariați, au spus doi foști executivi de la Tesla.

De asemenea, îi pregătește pe cei care rămân să lucreze în condiții extreme pentru a aduce la împlinirea dorințele sale. Abordarea de la Twitter, unde Musk a concediat mii de angajați, a fost „tipică Elon”, spune Deak.

Perioada în care dormea pe o canapea la Tesla

Haosul de la rețeaua socială este familiar pentru cei care au lucrat la Tesla atunci când compania încerca să își crească producția la Modelul 3. În mai 2017, Musk a trimis un e-mail cu limbaj similar: „Tesla trebuie să fie hardcore (extrema – n.r.) și pretențioasă”. „Nota de trecere la Tesla este excelența, pentru că asta e necesară să fie”, mai scria atunci, citat de publicația americană.

În anul care a urmat, Musk a dormit pe podeaua sălii de conferințe a fabricii, l-a concediat pe vicepreședintele responsabil de partea de inginerie și a lucrat câte 120 de ore pe săptămână. Consiliul de administrație devenise îngrijorat de munca depusă de Musk și de folosirea de somnifere.

În 2018, Musk a avut probleme și cu autoritățile. Comisia de Valori Mobiliare, supraveghetorul bursei din SUA, l-a dat în judecată pe Musk după ce a anunțat că va delista Tesla de pe bursă, afirmând pe Twitter că „finanțarea este asigurată”. Ulterior, acesta a ajuns la un compromis cu agenția.

Amenințările și concedierile, o strategie veche a lui Elon Musk. Ce face la Twitter a făcut și la Tesla, și la SpaceX, spun oamenii cu care a lucrat
Elon Musk, CEO-ul Tesla | Foto: Profimedia

Procesul de 56 de miliarde de dolari

Anul acesta, Musk a cheltuit milioane de dolari în încercarea sa de a nu mai cumpăra Twitter. Inițial a anunțat achiziția rețelei cu 44 de miliarde de dolari, apoi a anunțat că nu mai cumpără compania, deoarece Twitter a mințit când a fost vorba de procentul conturilor false, estimat la 5% de companie. Însă Twitter l-a dat în judecată și Musk s-a răzgândit, cumpărând într-un final rețeaua socială.

Acum Musk este din nou în justiție, fiind atacat în instanță pachetul său de compensație de 56 de miliarde de dolari acordat de Tesla. 

În tribunalul din Delaware, Musk a recunoscut că atunci când ia decizii fără să se consulte cu alți oameni probabilitatea ca acele decizii să fie greșite este mare. Tot acolo, el a respins comparațiile între ceea ce făcea la Tesla când trebuia să crească producția Model 3 și ce face acum la Twitter, afirmând că ceea ce face acum la rețeaua socială este „mai ușor”.

Foști angajați ai lui Musk pun acum la îndoială dacă tacticile sale de management vor da roade la Twitter. Tesla și SpaceX erau în stadii incipiente de creștere atunci când Musk le spunea tuturor să facă eforturi. Dar Twitter este o companie mult mai matură, care a performat fără consistență timp de ani buni.

Deak spune că tehnicile sale sunt bune pentru startup-uri și companii aflate pe creștere, nu pentru a construi una stabilă. 

Devotament inspirațional

Devotamentul total al lui Musk pentru o companie este deseori inspirațional, dar se poate transforma și într-o cultură toxică din cauza temerilor privind căutarea de țapi ispășitori, spun trei foști manageri de la Tesla și SpaceX.

Pentru Musk, refacerea Twitter este un job part-time, căci el este în continuare directorul executiv al SpaceX și Tesla. La SpaceX se concentrează mai mult pe proiectarea de rachete decât pe management, a spus Musk recent.

Dar antreprenorul conduce și alte firme: Boring Company – care face tuneluri pe sub mari orașe în încercarea de a revoluționa traficul și Neuralink – care vrea implantarea de cipuri în creier și realizarea unei interfețe între creier și calculator.

Amenințările și concedierile, o strategie veche a lui Elon Musk. Ce face la Twitter a făcut și la Tesla, și la SpaceX, spun oamenii cu care a lucrat
Proprietarul SpaceX și CEO-ul Tesla, Elon Musk | Foto: EPA

Acționarii se plâng de multitaskingul lui Musk

Multitaskingul lui Musk a devenit o problemă în procesul deschis de o serie de acționari Tesla cu privire la pachetul său de 56 de miliarde de dolari.

Săptămâna trecută, după ce un avocat l-a acuzat că își neglijează îndatoririle la Tesla, Musk a spus că implicarea sa la Twitter este temporară. Acesta intenționează să își reducă timpul petrecut la Twitter și să găsească un director executiv.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Un inginer din Canada a dat peste televiziunea de stat nord-coreeană, din greșeală. Ce a urmat după
Știrileprotv.ro
Un inginer din Canada a dat peste televiziunea de stat nord-coreeană, din greșeală. Ce a urmat după
A recunoscut! Adevăratul motiv pentru care Mihaela Tatu a divorțat de soț, după 16 ani de căsnicie: ”Nu mi-a părut rău o clipă, avea o stângăcie...”
Viva.ro
A recunoscut! Adevăratul motiv pentru care Mihaela Tatu a divorțat de soț, după 16 ani de căsnicie: ”Nu mi-a părut rău o clipă, avea o stângăcie...”
Ultima poză cu Alain Delon, publicată chiar de fiica lui, a strânit controverse: „De ce îl arătați? Lăsați-l în pace”
Libertateapentrufemei.ro
Ultima poză cu Alain Delon, publicată chiar de fiica lui, a strânit controverse: „De ce îl arătați? Lăsați-l în pace”
Planta care îți înfrumusețează curtea, dar poate fi periculoasă pentru animale. Câinii sunt puternic afectați de ea
FANATIK.RO
Planta care îți înfrumusețează curtea, dar poate fi periculoasă pentru animale. Câinii sunt puternic afectați de ea
La 10 ani de la demararea lucrărilor, Complexul Olimpic de natație de la Brăila zace inutil cu milioane de euro din bani publici tocați: „Sper ca vorbele lui David Popovici să nu fie în zadar”
GSP.RO
La 10 ani de la demararea lucrărilor, Complexul Olimpic de natație de la Brăila zace inutil cu milioane de euro din bani publici tocați: „Sper ca vorbele lui David Popovici să nu fie în zadar”
Palatul puțin cunoscut din România care e o bijuterie arhitecturală. Mai multe lucruri tragice s-au întâmplat aici
FANATIK.RO
Palatul puțin cunoscut din România care e o bijuterie arhitecturală. Mai multe lucruri tragice s-au întâmplat aici
Anca Lungu, primul interviu după nunta cu milionarul Harry Arampatzis: 'O relație rezistă atâta vreme cât ambii parteneri își doresc în egală măsură să formeze acel cuplu' / Exclusiv
Unica.ro
Anca Lungu, primul interviu după nunta cu milionarul Harry Arampatzis: 'O relație rezistă atâta vreme cât ambii parteneri își doresc în egală măsură să formeze acel cuplu' / Exclusiv
Oamenii au reacţionat, după ce David Popovici a fost văzut în trafic, în maşina primită din partea lui Ion Ţiriac | FOTO
Orangesport.ro
Oamenii au reacţionat, după ce David Popovici a fost văzut în trafic, în maşina primită din partea lui Ion Ţiriac | FOTO
CALCUL: Cât putem câştiga dacă depunem 15.000 lei într-un depozit bancar pe o perioadă de 12 luni. Investiţia în titlurile de stat, mai avantajoasă
Observatornews.ro
CALCUL: Cât putem câştiga dacă depunem 15.000 lei într-un depozit bancar pe o perioadă de 12 luni. Investiţia în titlurile de stat, mai avantajoasă
Horoscop 19 august 2024. Fecioarele au șansa de a regândi anumite strategii și de a privi altfel problemele cu care se confruntă
HOROSCOP
Horoscop 19 august 2024. Fecioarele au șansa de a regândi anumite strategii și de a privi altfel problemele cu care se confruntă

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI