Complementar cu aceasta va fi adoptată o altă măsură, care permite identificarea apelanților.
”Tot pentru o mai bună localizare a persoanei care solicită ajutor este necesară identificare apelantului prin asocierea numărului de telefon cu datele celui care folosește numărul (de) pe care apelează.
Totodată, este nevoie și de o înăsprire a sancțiunilor aplicate pentru cei care apelează în mod abuziv serviciul 112. Astfel de atitudini, care generează costuri inutile, si, mai grav, pun în pericol viețile celor care au cu adevărat nevoie de ajutor, trebuie puternic descurajate.
Vom majora cuantumul amenzilor ce vor fi aplicate persoanelor care alertează în mod fals echipajele de intervenție în situații de urgență. Maximul amenzii va fi crescut de cinci ori, de la 1.000 de lei la 5.000 de lei”, a declarat Dăncilă.
Problema apelurilor false
Din totalul apelurilor la 112, un procent de 45% sunt apeluri false. Dintre acestea, două treimi ar fi apeluri din buzunar.
Recent, însă, după cazul crimelor din Caracal au apărut tot mai multe apeluri la 112 din partea unor persoane care susțineau că sunt sechestrate, dar nu era așa.
O femeie a furat portofelul iubitului și și-a pus tatăl să sune la 112 susținând că a fost răpită, în vreme ce o adolescentă de 16 ani a sunat la numărul de urgență susținând că a fost sechestrată, dar s-a dovedit că aceasta a făcut o farsă iubitului.
VIDEO Adriana Nedeea LA FIX – Ce a declarat Viorica Dăncilă la ședința de Guvern
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro