S-a dat start verificării zonelor de picnic, pentru minivacanța de 1 Mai! Ministrul Mediului a dispus Gărzii Naționale de Mediu (GNM) să efectueze acțiuni de prevenire și control pentru protejarea mediului în special în zonele frecventate de turiști
În fiecare localitate, conform Legii nr. 54, încă din anul 2012, trebuiau înființate spații special amenajate pentru picnic, dotate cu grătare și saci menajeri pentru colectarea deșeurilor.
”Vom verifica, în aceste zile, prin comisarii Gărzii Naționale de Mediu, existența și dotările acestora precum și modul în care turiștii respectă obligațiile aceleiași legi. Am atenționat în legătură cu aceste aspecte prefecturile și autoritățile administrației publice locale. Totodată, împreună cu custozii, vom acorda o atenție specială ariilor naturale protejate. Nu vreau să mai existe situații ca cele reflectate de presă, în care specii de floră protejate au fost, literalmente, strivite de cauciucurile autoturismelor așa-zișilor turiști iubitori de natură”, a precizat ministrul Mediului.
Comisarii GNM au organizat echipe de control, care vor patrula atât în zonele cu activități de picnic special amenajate, cât și în zonele cu potențial turistic, dar neamenajate.
Conform Legii nr. 54/2012 privind desfășurarea activităților de picnic cetățenii care nu respectă prevederile legale în ceea ce privește zonele de recreere, pot fi sancționați cu amenzi ale căror valori se încadrează între 100 și 5.000 de lei, în funcție de gravitatea faptei. Astfel, cei care aruncă deșeuri în locuri neamenajate riscă o amendă între 200 și 2.000 de lei, iar pentru aprinderea focului în locuri nepermise, cetățenii pot fi sancționați cu amenzi între 2.000 și 5.000 de lei.