Au fost verificate 87 de unităţi de depozitare şi comercializare legume-fructe.
Principalele deficienţe constatate:
- igiena necorespunzătoare a spaţiilor de depozitare şi ambalare;
- depozitarea necorespunzătoare (paleţi cu produse alterate lângă cei cu produse corespunzătoare);
- legume şi fructe alterate şi ambalaje deteriorate prezente în spaţiul de depozitare;
- trasabilitatea şi etichetarea necorespunzătoare a legumelor şi fructelor;
- lipsa programului de autocontrol la produsele de origine non-animală;
- inexistenţa procedurii de rechemare a produselor neconforme;
- absenţa fişelor care atestă sănătatea personalului.
„În timpul controalelor, s-au prelevat probe din lămâi, piersici, morcovi, gutui, caise, ardei iute, ardei gras, banane, mere, portocale, roşii, nectarine, struguri pentru determinarea prezenţei sau a depăşirii limitelor admise pentru reziduurile de pesticide. Probele prelevate vor fi analizate în laboratoarele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din Bucureşti şi Constanţa”, a mai transmis ANSVSA.
Neregulile constatate în urma verificărilor au fost sancţionate cu 54 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 637.280 de lei.
Totodată a fost reţinută o cantitate totală de 13.862 de kg de legume şi fructe (roşii, morcovi, lămâi şi ardei gras), care a fost dirijată pentru neutralizare.