Bocănitul puternic în pereții blocului sau „cântecul suav” al unei bormașini pe perioadă îndelungată în timpul zilei îi pot face pe vecini să vă reclame la Inspectoratul de Stat în Construcții. Dacă aceștia constată că sunteți un „arhitect” ilegal s-ar putea să fiți nevoit să vindeți o cameră din apartament să plătiți amenda.
„Executarea unei construcţii noi, a unei intervenţii la o construcţie existentă, precum şi desfiinţarea acesteia cu încălcarea prevederilor referitoare la autorizarea şi executarea acesteia” reprezintă fapte care se pot amenda cu până la 40.000 de lei, potrivit legii. Cu toate acestea, reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC) spun că nu se poate acorda amenda maximă unei persoane care a spart un perete în casă.
Amenzile nu-i sperie pe români
Cu toate acestea ISC, spun că deși amenzile s-au mărit trendul de construcții ilegale se va menține unul constant pentru că lumea nu se intimidează de acest fapt. „Avem destui oameni pentru a efectua controale, nici nu se pune problema. Numai că noi acționăm la reclamație, nu putem merge peste cineva pentru a-l controla”, ne-a declarat un reprezentant al Inspectoaratului de Stat în Construcții.
Noua lege, care modifică legea 10/1995, se aplică pentru „Intervenţiile la construcţiile existente, la lucrări de construire, reconstruire, desfiinţare parţială, consolidare, reparaţie, modernizare, modificare, extindere, reabilitare, reabilitare termică, creştere a performanţei energetice, renovare, renovare majoră sau complexă, după caz, schimbare de destinaţie, protejare, restaurare, conservare, desfiinţare totală„.
Lucrări asistate de specialiști
Acestea se efectuează în baza unei expertize tehnice întocmite de un expert tehnic atestat şi, după caz, în baza unui audit energetic întocmit de un auditor energetic pentru clădiri atestat, şi cuprind proiectarea, execuţia şi recepţia lucrărilor care necesită emiterea, în condiţiile legii, a autorizaţiei de construire sau de desfiinţare, după caz. Intervenţiile la construcţiile existente se consemnează obligatoriu în cartea tehnică a construcţiei.
Prezenta lege pare să vină tocmai bine, având în vedere că statul pune la cale programele Casa Verde” și „Casa Verde Plus”, două programe care vorbesc tocmai de modificări ale caselor pentru cei care doresc să construiască sau să își facă locuințele mai eco.
Până la intrarea în vigoare a legii 163/2016, amenzile pentru cei care construiau ilegal era de cel mult 20.000 de lei.
La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!