Veşti bune pentru pensionari! Din 2019, aceştia ar putea plăti amenzi rutiere mai mici decât salariaţii, tocmai pentru că au venituri mai mici. Ideea le-a venit unor senatori, care au propus ca punctul-amendă să fie calculat în funcţie de tipul de venit. Astfel, potrivit unui proiect de lege depus la Senat, punctul-amendă în cazul pensionarilor ar urma să fie de 10% din pensia minimă (100 de lei), în loc de 10% din salariul minim pe economie (190 lei).

Iniţiatorii susţin, în expunerea de motive, că salariul minim a crescut, în ultimii ani, într-un ritm mult mai accelerat decât pensia minimă. Ca atare, pensionarii s-au plâns de faptul că sunt taxaţi prea dur.

„Am avut câteva audienţe, mulţi dintre persoanele amendate, majoritatea pensionari, se plângeau de valoarea mare a amenzii. Punctul de pensie este sub salariul minim pe economie. Mi se pare normal ca amenda să fie mai mică. Pentru un pensionar cu 1000 lei, o amendă pentru o contravenţie din clasa cea mai puţin periculoasă le ia cam jumătate din pensie”, a explicat senatorul PMP Dorin Bădulescu, pentru Libertatea.

Întrebat dacă nu ar fi fost mai simplu ca şoferii respectivi să nu mai încalce legea ca să nu mai fie amendaţi, iniţiatorul i-a scuzat pe vinovaţi. „Pensionarii sunt printre cei mai disciplinaţi în trafic. Legea, fără să-ţi dai seama, poţi din culpă să o încalci. Sunt diverse motive, multe uşoare, pentru care au luat amendă, depăşirea amenzii, au mers fără centură…”

Cât despre o eventuală discriminare a celorlalte categorii, senatorul PMP a respins această variantă.„N-ar putea fi discriminator pentru că punctul de pensie nu e corelat cu salariul minim pe economie. Ne raportăm la categorii sociale diferite, deci două tipuri de venituri: salarii şi pensii”, a adăugat iniţiatorul.

Nu se pune problema unui impact bugetar, mai spune el. Asta pentru că „este imposibil să estimezi câţi pensionari vor fi amendaţi, câţi dintre ei vor plăti amenda şi câţi vor merge în instanţă”. Proiectul de lege a fost iniţiat alături de senatorul PSD Adrian Diaconu, iar Senatul este prima cameră sesizată. Decizional va fi votul deputaţilor.

În prezent, punctul-amendă este 10% din salariul minim pe economie (190 lei), însă a fost plafonat până pe 31 decembrie 2018 la 145 de lei.


Citeşte şi: VIDEO/”Ciorba sărăciei” ajunge, zilnic, la 2.000 de persoane din Capitală cu venituri mici. Aproape 30.000 de bucureșteni au nevoie de ajutor

 
 

Urmărește-ne pe Google News