Curtea Constituţională a admis sesizarea Avocatului Poporului și a decis că amenzile date în starea de urgență sunt neconstituționale.
Persoanele amendate în această perioadă trebuie să conteste amenda la tribunal, spune Avocatul Poporului.
„Dacă astăzi CCR constată neconstituționalitatea, este un ajutor pentru judecători, dar nu prin acest fapt se pot anula amenzile. Adică, fiecare în parte din cei amendați, vreo 300.000 de mii, trebuie să meargă la instanța de judecată”, a declarat Renate Weber.
Fostul președinte CCR Augustin Zegrean a declarat, la Digi 24, că cei care au plătit amenzile și nu mai sunt în termenul de contestare, nu mai pot primi banii înapoi.
Termenul legal de contestare a unei amenzi contravenționale este de 15 zile de la primirea procesului verbal.
Pe 3 aprilie a intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă care prevede amenzi mai mari pentru persoanele care nu respectă regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă.
Amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanţele militare au crescut şi au următoarele valori: minim 2.000 lei şi maxim 20.000 lei, faţă de minim 100 şi maxim 5.000 de lei, cât erau până acum.
Amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanţele militare a crescut de la 1.000 de lei, cât era până acum, la 10.000 de lei. Maximul amenzii pentru persoane juridice rămâne stabilit la 70.000 de lei, prevedea Ordonanţa care a fost atacată la CCR de Avocatul Poporului.
FOTO: Raed Krishan / GSP
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro