”Poliția din România a emis aproximativ 200.000 de amenzi în mai puțin de o lună pentru încălcarea prevederilor stării de urgență”, scrie ziarul chilian.
Între 24 martie și 19 aprilie, poliția română a emis amenzi în valoare de 84 de milioane de dolari americani, echivalentul „încasării impozitelor pe profit din țara în luna februarie, precum și dublul volumului înregistrat în acea lună pentru Taxe vamale”, potrivit Profit.ro, citat de publicația din Chile.
Amenzile-record din România au mai ajuns și în atenția celor de la BBC, precum și a celor de la site-ul televiziunii americane Fox News.
Doar în noaptea de Paște, au fost emise 3.384 de amenzi și înregistrate 234 de cazuri penale.
Amenzi mai mari decât salariul minim
În România, încălcarea regulilor stabilite pe durata stării de urgență este amendată cu sume între 447 și 4.472 USD. Sumele mari de bani au fost considerate un „avertisment” pentru ca oamenii să se gândească de mai multe ori înainte de a pleca de acasă, deoarece salariul mediu lunar în România este de 670 USD, notează La tercera.
Specialiștii români din domeniul sănătății explică faptul că respectarea restricțiilor este „crucială”, deoarece națiunea de 20 de milioane de locuitori are unul dintre cele mai puțin finanțate sisteme de sănătate din Europa, ceea ce face spitalele mai vulnerabile în fața unui posibil colaps, conform La tercera.
Primarul încalcă regulile
Ziarul din Chile sesizează că, în ciuda numeroaselor amenzi, unul dintre cele mai controversate cazuri a fost cel al primarului Sectorului 3 al Capitalei, Robert Negoita, care a fost obligat să plătească suma de 2.236 dolari, după ce a fost filmat plimbându-se pe bicicletă împreună cu iubita sa într-un parc public, chiar dacă toate parcurile sunt închise în România.
În apărarea sa, primarul a spus că „urmărește” locul astfel încât să nu existe oameni. În orice caz, sistemul de justiție a stabilit că trebuie să se supună legii și să plătească amenda.
La tercera:
De asemenea, românii au denunțat un exces de amenzi ale poliției, acuzându-i că au căutat să ajungă la o anumită sumă de bază. Având în vedere acest lucru, premierul român, Ludovic Orban, a negat că „poliției i-ar fi fost impuse obiective minime în vederea aplicării amenzilor”. Orban a spus că le-a cerut ofițerilor să aplice avertismente, înaintea amenzilor.
La nivel european, în Franța și Spania au fost emise aproximativ 800 de mii, respectiv 500 de mii de amenzi, în timp ce în Regatul Unit au fost generate aproximativ 3.500.