• Prezența coronavirusului a fost deja confirmată în 17 țări din America Latină: Argentina, Bolivia, Brazilia, Columbia, Costa Rica, Cuba, Chile, Ecuador, Honduras, Mexic, Panama, Peru, Republica Dominicană, Paraguay, Venezuela, Uruguay și Guatemala, anunță BBC.
  • Singurele țări din America Latină care nu au confirmat infecții cu coronavirus au fost Haiti, Nicaragua și El Salvador.
  • Până pe 16 martie, când în întreaga lume existau peste 181.000 de cazuri și peste 7.000 de decese, în regiunea latino-americană au fost raportate 798 de cazuri. Majoritatea celor infectați au călătorit recent în Europa.
  • Primul caz latino-american de COVID-19 a fost înregistrat în Brazilia pe 26 februarie, urmat de Mexic două zile mai târziu.
  • Așa arăta situația din America Latină la începutul zilei de 16 martie:

Uruguay

  • 29 de cazuri

Primele cazuri au fost înregistrate pe 13 martie. După confirmare, guvernul a anunțat o întâlnire de urgență a Sistemului Național de Urgență, în care a specificat măsurile de urgență, printre care închiderea granițelor cu Argentina. 

Ministrul de Sănătate Publică Daniel Salinas a adăugat că cei care doresc pot efectua testele pentru coronavirus într-un laborator privat, cu un cost de 3.000 de pesos (aproximativ 70 de dolari).

Argentina

  • 65 de cazuri
  • 2 morți

Guvernul argentinian a anunțat că, începând de miercuri, 13 martie, toate persoanele care au fost recent într-una dintre țările cu cele mai multe cazuri de COVID-19 trebuie să respecte carantina. În cazul lucrătorilor, guvernul le va acorda licențe excepționale.

Autoritățile argentiniene asigură că măsura nu va afecta „remunerațiile obișnuite, precum și a celor suplimentare pe care ar trebui să le primească prin lege sau convenție”, conform BBC.

Brazilia

  • 234 de cazuri

Brazilia a fost una dintre primele țări din lume care și-a evacuat cetățenii rezidenți în Wuhan, orașul chinez de unde își are originea virusul COVID-19.

Printre cei infectați, se află șeful de presă al Guvernului, Fabio Wajngarten.

Mexic

  • 82 de cazuri

În țară, există o campanie intensă de informare privind îngrijirea personală pentru prevenirea infecției.

Dar evenimentele masive nu au fost restricționate și nici nu există școli sau companii închise, așa cum s-a întâmplat în 2009 în timpul epidemiei AH1N1 care a apărut în această țară.

Bolivia

  • 11 cazuri

Autoritățile au decretat stare de „urgență națională” pentru a facilita utilizarea resurselor de stat împotriva coronavirusului și au anunțat suspendarea zborurilor către Europa și „evenimentele publice masive” cu peste o mie de persoane, începând cu sâmbătă, 14 martie, printre alte măsuri.

Columbia

  • 57 de cazuri

Potrivit autorităților columbiene, majoritatea persoanelor infectate au călătorit recent în Europa, deși există și cazuri de transmitere la nivel local.

Președintele Iván Duque a declarat, pe 12 martie, stare de urgență de sănătate în țară timp de aproape trei luni și a anunțat anularea tuturor evenimentelor publice cu peste 500 de persoane.

Costa Rica

  • 41 de cazuri

Guvernul a anunțat măsuri de prevenire, cum ar fi limitarea capacității în locuri publice la jumătate, interzicerea călătoriilor de muncă în afara țării de către funcționarii publici sau închiderea centrelor de învățământ în cazul în care există vreun caz confirmat, dacă vreun educator sau student a fost în contact cu o persoană infectată sau dacă există orice suspiciune. 

Cuba

  • 5 cazuri

Primul caz de coronavirus a fost confirmat pe 11 martie. Atunci, Guvernul a raportat că trei turiști italieni au fost testați pozitiv pentru COVID-19. Aceștia au zburat în Havana și au călătorit în Trinidad, în centrul țării, conform BBC.

Chile

  • 155 de cazuri

Guvernul a raportat primul caz marți, 3 martie, fiind vorba de un bărbat în vârstă de 33 de ani, care s-a întors în Chile la sfârșitul lunii februarie dintr-o călătorie în sud-estul Asiei.

Majoritatea cazurilor sunt în regiunea metropolitană.

Guvernul lui Sebastián Piñera a fost primul din America Latină care a impus carantine călătorilor din Europa sau China ca măsură preventivă pentru a preveni răspândirea în continuare a coronavirusului pe teritoriul țării.

Pasagerii își iau măsuri de protecție în aeroportul din Santiago de Chile, împotriva răspândirii COVID-19 (FOTO: EPA)

Ecuador

  • 58 de cazuri

Ecuador a înregistrat primul său caz de COVID-19 sâmbătă, 29 februarie: o femeie de 70 de ani venită din Spania.

Guvernul ecuadorian a început, de asemenea, să pună în aplicare restricții mai stricte asupra călătorilor din țările cu focare de COVID-19, în încercarea de a conteni răspândirea virusului în țară.

Președintele Lenín Moreno a anunțat pe o rețea națională, pe 11 martie, că persoanele care sosesc din țările cu cel mai mare număr de cazuri ar trebui să fie supuse izolării la domiciliu.

În plus, autoritățile au ordonat ca numărul de persoane care se pot întâlni și participa la activități să fie redus la 250. Toate școlile, muzeele și centrele arheologice și-au închis porțile.

Guatemala

  • 6 cazuri

Primul caz a fost înregistrat pe 13 martie și este vorba despre un bărbat care a călătorit în Italia. 

Președintele Alejandro Giammattei a cerut populației să nu intre în panică și să continue măsurile preventive pentru a preveni răspândirea virusului.

La începutul lunii, guvernul a declarat “stare de calamitate publică” în toată țara. 

Honduras

  • 8 cazuri

Honduras este a treia țară din America Centrală afectată de coronavirus, confirmând existența a două cazuri la data de 11 martie.

Potrivit autorităților, primul caz este cel al unei femei de 42 de ani, care a ajuns în țară din Spania.

Guvernul a anunțat o stare de urgență pentru sănătate pe 12 martie și restricția de intrare în țară a călătorilor din țări cu „incidență ridicată” de COVID-19.

În plus, a solicitat cetățenilor săi să nu călătorească dacă nu este necesar, a decretat anularea cursurilor în școlile naționale timp de 14 zile și a suspendat evenimentele publice, notează BBC.

Panama

  • 69 de cazuri
  • 1 mort

Ministrul Sănătății, Rosario Turner, a confirmat moartea unui bărbat infectat cu coronavirus pe data de 8 martie. Este vorba de  un profesor care anterior a avut complicații de diabet și pneumonie, a spus Turner în cadrul unei conferințe de presă, conform BBC.

Din cele 69 de cazuri, 57 de pacienți sunt în îngrijiri la domiciliu, 7 sunt în terapie intensivă și 4 sunt pacienți pe secție, a declarat Ministrul Sănătății, Rosario Turner, conform presei locale.

Din numărul total de cazuri, 35 sunt femei și 34 sunt bărbați.

Președintele Laurentino Cortizo a declarat pe 12 martie stare de urgență națională.

Paraguay

  • 9 cazuri

Primul caz confirmat în Paraguay a fost înregistrat la data de 3 martie și este vorba de un tânăr care călătorise în Ecuador. 

Guvernul Paraguayului a suspendat activitățile și evenimentele cu participare masivă și activitățile în instituții de învățământ, religioase și sportive timp de 15 zile. 

Peru

  • 86 de cazuri

Martín Vizcarra, președintele Peru, a confirmat pe 6 martie primul caz de coronavirus, un bărbat de 25 de ani care a călătorit recent în Spania, Franța și Cehia.

La 11 martie, Vizcarra a aprobat un decret care prevede o urgență pentru sănătate și necesită izolarea la domiciliu a tuturor persoanelor care intră în țară din Italia, Spania, Franța și China, pentru o perioadă de 14 zile, notează BBC.

Republica Dominicană

  • 21 de cazuri

Guvernul Republicii Dominicane a confirmat la 1 martie primul caz de boală cauzată de virusul  COVID-19. 

Era un turist italian de 62 de ani, care a fost internat în izolare, într-un spital militar de lângă capitală, precizează BBC.

Venezuela

  • 33 de cazuri

Vicepreședintele executiv al Venezuelei, Delcy Rodríguez, a confirmat pe 13 martie depistarea primelor două cazuri de coronavirus în țară.

Primul caz este cel al unei femei de 41 de ani care a ajuns în țară după ce a călătorit prin Italia, Statele Unite și Spania.

Al doilea este un venezuelean de 52 de ani, care s-a întors după o călătorie în Spania.

Cu o zi înainte de confirmarea cazurilor, președintele Nicolás Maduro a anunțat suspendarea pentru o lună a zborurilor originare din Europa și Columbia. Acesta a declarat stare de carantină totală în Venezuela.

Maduro a declarat sistemul de sănătate în „urgență permanentă”, iar Ministerul Sănătății din Venezuela a publicat o listă cu „spitale santinelă”, cele care, potrivit guvernului, au mijloacele de a trata pacienții afectați de virusul care a cauzat o alertă globală de sănătate.

Urmărește-ne pe Google News