„La aproape 46 de ani de la condamnare, a doua cea mai lungă perioadă de detenție cunoscută din istoria SUA, Isiah a fost eliberat”, a anunțat ONG-ul, care l-a asistat cu avocați pe Andrews.
Afro-americanul a fost achitat în doar 90 de minute. Bărbatul fusese condamnat în 1974 pentru uciderea soției sale. Nu a existat, însă, nicio dovadă în acest sens. Și încă nu este clar cine se află, de fapt, în spatele crimei. Regina Andrews a fost ucisă cu 11 lovituri de cuțit.
Potrivit Ohio Innocence Project, Andrews a fost condamat după o eroare gravă a anchetatorilor. Poliția a suspectat inițial un alt individ, dar a plasat crima într-un moment greșit, iar acesta a oferit un alibi.
În cei 45 de ani de închisoare, lui Andrews i s-a oferit un acord pentru termen redus de detenție dacă recunoaște uciderea soției sale.
Isiah a refuzat și și-a susținut nevinovăția. Acum este, în sfârșit, liber.
Bătrânul a dus pe picioare, în ultima perioadă, o boală necruțătoare. În timpul procesului, el a trebuit să stea pe un scaun cu rotile.
Duminică, Isiah a primit încă o veste bună: un antreprenor local i-a oferit un cărucior nou, pe care îl poate utiliza permanent.
Un caz similar este al lui Richard Phillips, un afro-american acum în vârstă de 73 de ani, care a fost condamnat la închisoare pe viaţă în 1972 pentru crimă de care s-a declarat mereu nevinovat.
Phillips a fost eliberat în 2018 după intervenţia unui program al Universităţii din Michigan, Innocence Clinic, dedicat îndreptării erorilor judiciare. El urma să primească despăgubiri de 1.500.000 $. Banii provin dintr-un fond înfiinţat în 2016 în Michigan pentru despăgubirea victimelor erorilor judiciare cu câte 50.000 de dolari pentru fiecare an petrecut în închisorile acestui stat.