Răspunzând la o întrebare despre acuzația Rusiei că SUA escaladează războiul, permițând Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA pentru a lovi în Rusia, Matthew Miller a precizat că „atunci când te uiți la escaladarea acestui conflict, Rusia a fost cea care a escaladat conflictul în repetate rânduri”, indicând creșterea soldaților nord-coreeni.
Kursk este regiunea de sud a Rusiei în care Kievul și-a lansat contraofensiva surpriză în vară, pentru a se pregăti să recupereze teritoriul.
Deocamdată, armele fabricate în SUA sunt destinate să fie utilizate în principal în această regiune, a spus un oficial american.
Rusia încearcă să preia controlul în Kursk pentru a nu deveni o potențială monedă de schimb pentru ucraineni în orice viitoare discuții de pace.
Matthew Miller nu a confirmat oficial că SUA și-au schimbat politica pentru a permite loviturile cu rază lungă. Un înalt oficial american familiarizat cu decizia a confirmat duminică că președintele Joe Biden și-a schimbat politica pentru a permite Ucrainei să lovească în interiorul Rusiei cu ATACMS furnizat de SUA – o mișcare care vine după desfășurarea trupelor nord-coreene la Kursk.
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat săptămâna trecută că SUA vor continua să „adapteze și să-și ajusteze” politica.
„În fiecare lună în care am fost angajați în apărarea Ucrainei de la agresiunea rusă, ne-am adaptat și adaptat la nevoile Ucrainei pe măsură ce câmpul de luptă se schimbă, pe măsură ce ceea ce face Rusia se schimbă, pe măsură ce sunt introduse noi elemente – de exemplu, forțele nord-coreene”, a spus Antony Blinken la NATO.
Până la acest moment, se știa că Phenianul a trimis 10.000 de militari pentru a se alătura armatei lui Putin în regiunea Kursk.
Coreea de Nord ar putea desfășura până la 100.000 de militari pentru a da o mână de ajutor Rusiei în războiul din Ucraina, în cazul în care alianța dintre Phenian și Moscova va continua să se consolideze, potrivit unor persoane familiarizate cu evaluările făcute de unele națiuni din G20.