De când Austria a refuzat în mod neașteptat aderarea României la Schengen în urmă cu un an, diplomații români au lucrat neobosit la o soluție. Primele succese sunt acum evidente și Austria ar putea fi de acord cu o aderare treptată a României și Bulgariei la spațiul Schengen, scrie sursa citată.
„Discuțiile recente dintre fostul ambasador al SUA în Austria, Ronald Lauder, și diplomatul american responsabil pentru Europa, James O’Brien, cu politicienii de la Viena au fost, de asemenea, decisive pentru renunțarea la veto. România este un important aliat al SUA în Europa de Est”, scrie Der Standard, referindu-se la influența americană asupra decidenților de la Viena.
Următorii pași urmează să fie conveniți luni și marți la Forumul de la Salzburg, o întâlnire a miniștrilor de Interne ai UE la Brdo, în Slovenia. Ca o condiție, Karner așteaptă să se mărească de trei ori operațiunile Frontex în Bulgaria și să fie investiți mai mulți bani ai Uniunii Europene pentru infrastructura de protecție a frontierei. Granița dintre Bulgaria și România pe Dunăre va continua să fie monitorizată.
În plus, România și Bulgaria ar trebui să accepte solicitanții de azil sirieni și afgani care se află în Austria. Cu toate acestea, acest punct trebuie încă negociat. Bucureștiul este deja pregătit să preia solicitanții de azil care au călătorit prin România, conform Regulamentului Dublin.
Austria și-a justificat vetoul Schengen spunând că prea mulți migranți vin în Austria. La București, însă, s-a subliniat că maximum două procente dintre migranți au călătorit prin România, ceilalți au venit prin Serbia și Ungaria.
La București se speră acum ca în martie să fie ridicate controalele pe aeroporturi și apoi controalele la frontierele terestre în toamnă, după alegerile din Austria. Acest lucru este și în interesul companiilor austriece, deoarece acestea pierd mulți bani din cauza timpilor de așteptare la granițe, mai scrie ziarul citat.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
ssLazio • 12.12.2023, 07:44
Ciudat. Austria e membru UE dar nu e si membru NATO. De ce ar asculta de americani?