Astfel, Centrul de control al țânțarilor din Key West Florida (FKMCD), SUA, a lansat pe 18 aprilie 20.000 de țânțari masculi Aedes Egypti, care conțin o bacterie numită Wolbachia, pentru a testa dacă pot ajuta la combaterea virusului Zika, informează Agerpres.
Țânțarii de laborator sunt păstrați în tuburi de carton cu capac care sunt apoi deschise pentru ca insectele să se răspândească.
Așa s-a făcut și marți în Stock Island, la nord de Key West, unul din locurile alese pentru acest test, care va dura aproximativ trei luni, cu o lansare pe săptămână a acestor țânțari modificați.
Compania MosquitoMate, care produce țânțarii purtători ai bacteriei Wolbachia, notează că aceste insecte modificate în laborator se împerechează cu femele sălbatice din familia lor, însă larvele acestora nu ajung să se dezvolte și astfel populația scade treptat, a explicat Stephen Dobson, fondator al companiei cu sediul la Kentucky.
Este necesar ca procentul țânțarilor modificați în laborator să fie de 7 la 1, pentru ca populația de Aedes aegypti, vector al virusului Zika, dengue și chikunguńa, să scadă semnificativ, potrivit postului NBC 6.
MosquitoMate a mai făcut un test și anul trecut, în California, dar cu țânțari infectați cu bacteria Clovis. În iulie 2016, a fost identificat într-un cartier din Miami primul caz de Zika din SUA, care nu era legat de o eventuală călătorie în străinătate, la care s-au adăugat alte 400 de cazuri.
Cu toate acestea, virusul Zika nu mai reprezintă o urgență medicală globală. Anul trecut, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) anunţa că virusul Zika nu mai reprezintă o urgenţă medicală globală ca urmare a răspunsului internaţional excelent, care a jucat un rol crucial în limitarea epidemiei în America Latină.
OMS a anunţat urgenţa medicală în luna februarie, atunci când existau indicaţii că infectarea femeilor însărcinate poate duce la dezvoltarea unor malformaţii în fetuşi.
Totuși, în ciuda acelui anunț, OMS a avertizat că virusul rămâne o problemă sanitară de lungă durată, ca urmare a numărului ridicat de bebeluşi care s-au născut cu microcefalie. Mai mult, virusul Zika poate ataca și creierul adult!
Citește și: Ce trebuie să știi despre virusul Zika
Virusul Zika în România! Ministerul Sănătății a confirmat!
S-a născut primul copil din Europa cu microcefalie cauzată de virusul Zika