Cotidianul american scrie că a primit detalii despre modificări, sub condiția anonimatului, de la oficialii administrației americane.
O astfel de măsură de precauție, potrivit surselor din cadrul administrației Biden, era necesară pentru a reduce riscul unei escaladări a conflictului cu Rusia.
În special, instalațiile modificate nu pot fi folosite pentru a lansa rachete ATACMS, a căror rază de acțiune este de până la 300 de kilometri. Statele Unite nu au furnizat astfel de rachete Ucrainei și, mai mult, au limitat posibilitatea utilizării lor cu HIMARS, în cazul în care Kievul primește ATACMS din alte surse, scrie WSJ.
Ucraina a primit de la Statele Unite 20 de lansatoare HIMARS și un stoc mare de rachete cu o rază de acțiune de până la 80 de kilometri. Aceste rachete sunt folosite de Forțele Armate ale Ucrainei pentru a lovi depozitele de muniție și centrele de comandă rusești din teritoriile ocupate.
Când a primit HIMARS, s-a spus că președintele Volodimir Zelenski a promis personal Statelor Unite că nu vor fi folosite pentru a lovi ținte în Rusia.
Pentagonul nu oferă detalii despre ce modificări au fost aduse sistemelor transferate în Ucraina. Armata americană confirmă doar că ele afectează atât software-ul, cât și piesele mecanice.
Comandamentul Forțelor Armate ale Ucrainei, agențiile de informațiile străine și experții militari au remarcat în mod repetat că sistemele de rachete HIMARS care au fost furnizate armatei ucrainene de la sfârșitul lunii iunie afectează semnificativ cursul ostilităților. Autoritățile ucrainene spun că au nevoie de cel puțin încă 200 din aceste sisteme pentru a schimba cursul războiului.