Cuprins:
Oligarhii americani
Miliardarii din SUA care au sprijinit campania lui Donald Trump sunt numiți într-un articol de opinie publicat de The Moscow Times drept oligarhi. Asta pentru că par să preia controlul asupra guvernului american.
Această nouă generație de oligarhi americani, denumită «broligarhie», urmărește să slăbească instituțiile politice și să limiteze capacitatea guvernului de a reglementa afacerile. Spre deosebire de oligarhii ruși din anii ’90, ei par să se bucure de un sprijin popular mai mare și de o reputație mai puțin controversată.
„Deși oligarhii cei mai activi din punct de vedere politic ai Americii sunt celebrați public ca eroi ai capitalismului în stil Ayn Rand, adevărul, din păcate, ascuns este că mulți își datorează ascensiunea unei mâini de ajutor din partea guvernului SUA.”, scrie David Szakonyi, profesor asociat de științe politice și afaceri internaționale la Universitatea George Washington, cel care semnează articolul.
„O opinie publică mai favorabilă”
Oligarhii sunt definiți ca indivizi bogați cu influență politică semnificativă. Ei își folosesc resursele economice pentru a finanța campanii, a face lobby sau chiar pentru a obține poziții politice de top. În Rusia anilor ’90, oligarhi precum Mihail Hodorkovski și Vladimir Potanin și-au construit imperiile profitând de privatizarea activelor de stat.
În contrast, oligarhii americani de astăzi și-au acumulat averile în industrii precum tehnologia, finanțele și energia. Totuși, mulți au beneficiat de ajutor guvernamental. De exemplu, companiile lui Elon Musk – Tesla și SpaceX – au primit credite fiscale și contracte guvernamentale. Palantir, fondat de Peter Thiel, a primit investiții inițiale de la CIA.
Aceștia folosesc acum media pentru a-și promova agenda și a submina instituțiile democratice, beneficiind de o opinie publică mai favorabilă decât omologii lor ruși din trecut.
„Manipularea abilă a oligarhilor americani și deținerea de noi mijloace de comunicare în masă au contribuit la ascunderea acestei legături între bogăția lor și generozitatea guvernului. (..) Musk s-a folosit de X pentru a se poziționa ca un campion al libertății de exprimare și un bastion împotriva excesului de putere al guvernului în societate.”, arată sursa citată.
Miliardarii americani vor să submineze instituțiile politice și reglementările care limitează profitabilitatea companiilor lor.
Momentan, stigmatul averii obținute ilicit este încă absent.
„Americanii ar trebui să fie atenți și să se ferească de subminarea propriului lor sistem.”, avertizează David Szakonyi, profesor asociat de științe politice și afaceri internaționale la Universitatea George Washington, în articolul de opinie.