UPDATE ora 18.00: Înalta Curte a decis joi, 9 iulie, că interlopul Luigi Popescu va fi extrădat în SUA, sub acuzația autorităţilor americane de conspiraţie şi trafic de migranţi.

Completul de 9 judecători de la ÎCCJ a respins contestaţia formulată de Luigi Popescu (51 ani), zis „Luis”. Procesul a durat 15 minute, iar „Luis”, care e arestat în vederea extrădării, a fost audiat prin videoconferinţă.

Înalta Curte de Casație și Justiție va da azi sentința finală într-un neașteptat caz de cerere de extrădare a unui șef de clan din Oltenia pentru a fi judecat în SUA.

Dezvăluirile despre acesta stăteau ascunse în interceptări aflate la dosare pe care justiția le mușamalizase ani de-a rândul și nimeni nu le mai accesase.

Într-unul dintre dosare, jurnaliștii Libertatea au descoperit că traficanții din Craiova, care au trecut ilegal în SUA sute de romi, se bazau și pe un judecător american corupt! 

Gruparea Sărdaru, în prim-plan

Mai exact, informaţia era în arhiva Tribunalului Dolj, printre stenogramele dintr-un dosarul instrumentat de DIICOT în 2013. Cei care discutau despre implicarea judecătorului american erau din gruparea infracţională Sărdaru: “Dan” şi Luigi Popescu. La patru luni după ce Libertatea a dezvăluit informaţia, autoritățile judiciare americane au emis un mandat de arestare pentru Luigi Popescu.

Luigi Popescu, 51 de ani, zis “Luis”, este cercetat de americani în dosarul nr. 18-cr-5174-BAS, pentru şase capete de acuzare, iar mandatul de arestare a fost emis de Tribunalul Districtual al Statelor Unite ale Americii – Districtul de Sud al Statului California la 25 octombrie 2019.

Luna trecută, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova a cerut admiterea cererii de extrădare a lui Popescu, a informat ziare.com

Traficant, despre judecător: “Ce dracu-i ține atâta, mai vrea bani?”

Reţeaua condusă de Filip Sărdaru, un cunoscut interlop din Craiova, a traficat în SUA multe grupuri de romi, pe care i-a trecut ilegal graniţa din Mexic sau Canada. “Luis”, subordonatul lui Sărdaru, se ocupa de stabilirea traseelor pe care erau transportaţi migranţii şi asigura legătura grupului cu membrii reţelei din Mexic şi SUA.

“Dan”, un alt membru al rețelei stabilit în SUA, avea misiunea de a-i mobiliza pe “sponsorii” care plăteau cauţiunile, pentru scoaterea din centrele de reţinere a imigranţilor. Tot el se ocupa şi de găsirea avocaţilor care preluau cazurile.

Filip Sărdaru (primul din dreapta), s-a pozat în Mexic cu un șarpe încolăcit în jurul gâtului

Într-o convorbire interceptată în 2012, “Luis” şi “Dan” vorbesc despre cazul unor compatrioți traficați care ajunseseră în procedura cererii de azil.

În discuţie este menţionat “un judecător” care întârzia scoaterea imigranţilor din centru şi dădea “amânare”, pentru că avea interese financiare. Mai exact, familia magistratului deținea prin interpuși închisoarea privată.

Se gândeau să-l amenințe pe judecător cu dezvăluiri în presă

Unul dintre traficanţi spune că știe de la un asociat, un anume CARDENAS, el însuși rudă cu magistrați din California, că familia judecătorului avea în proprietate închisoarea privată şi că-l va ameninţa cu dezvăluiri în presă, dacă nu grăbeşte lucrurile. 

Luis: Vezi că am doi acolo la San Diego și s-ar putea să fie nevoie de intervenție. 
Dan: Știu, sunt din Pitești, îi am deja. Am sunat ieri la șerif, sunt la FEDERAL. Cred că mâine le ia nu știu ce interviu și o să-i transfere la EMIGRATION după aia. (…) 

Luis: Fii atent că CARDENAS este rudă cu judecătorul sau cu procurorul, am înțeles.
Dan: Știu, sunt cumnați cu judecătorul. 

Luis: Și ce dracu-i ține atâta și nu-i scoate, mai vrea bani, ce vrea? 
Dan: Nu. Îți mai spun un secret, care nu l-ați știut. Pușcăria aparține tot familiei lor. 

Luis: EL CENTRO? 
Dan: Ia, e private. Aia nu e FEDERAL BUILDING. Guvernul plătește bani pentru fiecare dintre ei, care înseamnă aproape 10.000 pe lună. 

Luis: Fir-ar a dracu, și acum ăștia au săptămâna viitoare. 
Dan: Ia, joi o să mă duc din nou să văd ce e acolo. Eu am de gând, și o să-i spun așa, printre două vorbe, că dacă nu se întâmplă nimic cu ei, că dacă iar iau amânare, o să vorbesc cu news-urile. Sunt CHANEL ELEVEN, CHANEL THIRTEEN, să iasă news-urile. Care-i problema cu ăștia de-i ține atât de mult? 

Luis: Păi, n-a ținut pe nimeni în istorie, că de când ne cunoaștem noi, pe nimeni n-a ținut așa de mult. 
Dan: Vezi, pur și simplu e bătaie de joc. 

Mituiau și polițiști mexicani

În 2012, 876 de cetăţeni români au fost surprinşi ilegal la frontiera dintre SUA şi Mexic. Homeland Security a pus la dispoziţia autorităţilor române o listă cu toate numele lor.

Migrantii incearcă să între ilegal în Statele Unite din zona Playas Tijuana escaladând gardul din statul mexican Baja, Mexic. Foto EPA

Imigranţii erau romi din Dolj, Vâlcea şi Mehedinţi care plecau din România spunând că merg în vacanţă în Mexic. Prin intermediul unor agenţii de turism din Craiova, traficanţii rezervau cazarea şi achiziționau biletele de avion cu destinația finală Cancun.

Reţeaua infracţională avea ramnificaţii în SUA şi în Mexic, unde agenții de frontieră erau mituiţi, pentru a închide ochii la trecerea imigranţilor atunci când ei rosteau parolele furnizate de “Luis”: “Ruine MAYA”, “Chihuahua” sau “Arizona”.    

Ajunşi dincolo de graniţă, romii erau plasaţi în sudul Americii şi apoi exploataţi, prin prostituţie, cerşetorie, furturi sau fraude cu cărţi de credit, sub motivul că trebuie să achite toate cheltuielile legate de venirea lor în SUA. 

Victima, “arsă” cu “un miliard două sute şi un dulap suflat cu aur”

Într-un raport din 4 septembrie 2012 pe care Homeland Security l-a pus la dispoziţia autorităţilor române e prezentat un interviu cu una dintre persoanele traficate în SUA. Numele femeii avea să apară, câteva zile mai târziu, şi în interceptarea convorbirii dintre “Luis” şi un alt membru al rețelei, Calocică.

Luis: O ţigancă, una Secunda. Mă sună acum, s-a jurat pe copiii ei, că vine cu FBI direct acasă la Filip (n.r. – Sărdaru), i-a luat un miliard două sute şi i-a dat şi un dulap suflat cu aur.
Calocică: Care?

Luis: O ţigancă care a ars-o FILIP de-un miliard două sute şi un dulap suflat cu aur. M-a sunat şi-am liniştit-o. Da, frate, e-n Los Angeles femeia.
Calocică: Păi, de unde-i ea?

Luis: E de la Craiova şi a ars-o acesta rău de tot. L-a lăsat pe bărbatu-său pe cartoane să doarmă. Eu m-am miluit de bărbatu-său, am trimis bani şi să-l ducă şi pe el. Şi femeia vine acum acasă şi s-a jurat rău de tot pe copii.
Calocică: Îl haleşte.

Luis: Şi a zis că a rugat-o acela de la FBI, i-a arătat poza lu Filip, l-a recunoscut, a spus numele lui complet, i-a dat numărul de telefon, tot, şi zice că-i plătesc ăştia bilet de avion. I-au promis că o duc înapoi în America, i-a dat casă acolo, tot. Şi mi-a zis ţiganca: «Luis, de tine să moară, să facă, dac-oi spune ceva». I-am zis: «Fă, proastă, dacă spui de el, spui şi de mine, că automat dă în mine». Zice: «Nu, frăţiorul meu, că pe el îl spun foarte frumos că m-a trimis aici la prostituţie». Aşa are declaraţia, la prostituţie. (…) Că o punea pe ea la prostituţie şi copiii să-i trimită undeva la cerşit şi toţi banii să-i trimită lui. Şi l-a înregistrat pe telefon, că ţiganu aşa i-a spus în ţigăneşte, şi l-a înregistrat pe om. Toate convorbirile ei cu Filip sunt înregistrate, i-auzi.
Calocică: L-a halit. Hai, că te sun.

Achitaţi de Tribunalul Dolj pentru că “fapta a fost dezincriminată”

Însă nici Filip Sărdaru şi nici ceilalţi subordonaţi de-ai lui nu au fost găsiți vinovați de justiția noastră.

Filip Sărdaru (dreapta), într-o poză în Mexic, alături de un cetățean mexican

DIICOT i-a trimis în judecată în iulie 2013, după ce au fost identificaţi 600 de oameni care au plecat din România cu destinaţia Mexic, jumătate fiind depistaţi apoi pe teritoriul SUA. 

Peste un milion de USD a obţinut gruparea Sărdaru din activitatea infracţională.

La 8 iulie 2014, Tribunalul Dolj i-a achitat pe toți pentru infracțiunile de constituire de grup infracțional organizat şi de trafic de imigranți, deoarece fapta a fost dezincriminată, prin abrogarea OUG nr 112/2001.

Pentru că i-a înșelat pe oameni şi le-a luat banii, Sărdaru a primit un an de închisoare, iar “Luis” – 2 ani. La 23 iulie 2015, Curtea de Apel Craiova i-a redus pedeapsa lui Sărdaru la 8 luni de închisoare, cât stătuse deja în arest preventiv, iar în cazul lui “Luis” a decis că a încetat procesul penal, pentru că el s-a împăcat cu victimele şi le-a înapoiat banii.

Și procurorii DIICOT au clasat plângeri în cazuri de trafic de persoane

În 2017, un alt bărbat din Argeş a reclamat la DIICOT Pitești că a fost înşelat de trei persoane care i-au promis că va ajunge în SUA, în schimbul unei sume de bani. Printre cei reclamaţi erau “Luis” şi mexicanul “Carlos”.

Dosarul a fost clasat de procurori, care au motivat că “persoana vătămată a știut de la început că remite o sumă de bani pentru a ajunge în SUA, însă tot ea a renunțat la acest demers din cauza unor evenimente neprevăzute și a riscului la care se expunea prin trecerea frauduloasă a frontierei de stat a SUA venind dinspre Cuba, ceea ce presupunea o deplasare cu o ambarcațiune pe ocean”.

Libertatea: “Rețelele de trafic uman din Craiova sunt în continuare active”

După ce a documentat dosarele, Libertatea a luat contact cu surse judiciare și a avertizat că rețelele de trafic uman din Craiova sunt în continuare active. “Rețelele de trafic au început să folosească, pentru bilete de avion spre Mexic și cazare, agenții de turism din Focșani”, ne declara o sursă judiciară.

Lăsat în libertate, “Luis” a continuat să facă trafic de imigranţi în SUA, anunţă acum şi autorităţile americane. În cererea de extrădare a lui există şase capete de acuzare:

  • Capătul de acuzare 1: infracțiuni de conspirație la aducerea unor imigranți în scopul obținerii unui câștig financiar, cu încălcarea prevederilor din Titlul 8 din Codul Statelor Unite ale Americii (…), care prevăd o pedeapsă maximă de 10 ani închisoare.
  • Capetele de acuzare 2 – 6: infracțiuni de trafic de imigranți – aducerea de imigranți nedocumentați în SUA, în scopul obținerii unui câștig financiar, cu încălcarea prevederilor din Titlul 8 al Codului SUA (…), care prevăd o pedeapsă maximă de 10 ani închisoare pentru prima și a doua infracțiune și câte 15 ani închisoare pentru fiecare infracțiune suplimentară.

În perioada noiembrie 2013 – februarie 2019, pentru sume de bani cuprinse între 3.000 şi 5.000 de USD, Luigi Popescu a făcut aranjamente ca un co-conspirator să ajute mai mulţi cetăţeni români să pătrundă ilegal în SUA, din Mexic şi Canada. Mai mult, implicându-se direct, Popescu a introdus fraudulos în SUA mai mulţi cetățeni români.

La 25 iunie, Curtea de Apel Craiova a admis extrădarea şi a dispus arestarea lui, în vederea predării. “Luis” a contestat decizia.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va da verdictul final joi, 9 iulie. 

Puteți citi aici articolele din Libertatea despre traficul de persoane către SUA, sumele de bani dobândite, schema prin care erau exploatate familiile sărace de romi și felul în care justiția din România a acoperit cazurile:

1 iulie 2019: Patru clanuri din Craiova trec peste granița SUA mii de români, iar americanii au prins 4.190 doar în ultimii cinci ani! DIICOT și FBI au documentat cazuri în care oamenii sunt puși la cerșit, furat și prostituție ca să achite datoria către traficanți

1 iulie 2019: Traficanții din Craiova aveau la mână și un judecător american corupt!

2 iulie 2019: În 2018, poliția de frontieră a SUA a prins de două ori mai mulți români decât cubanezi intrați ilegal. O româncă însărcinată a căzut când sărea gardul de la graniță și a murit!

6 iulie 2019: Secunda în care interlopii din Craiova s-au speriat de o femeie!

25 iulie 2019: Patru clanuri din Craiova trec peste granița SUA mii de români, iar americanii au prins 4.190 doar în ultimii cinci ani! DIICOT și FBI au documentat cazuri în care oamenii sunt puși la cerșit, furat și prostituție ca să achite datoria către traficanți

25 iulie 2019: Trei dosare în care justiția română a achitat clanurile din Craiova, în ciuda dovezilor adunate de DIICOT și FBI!

 
 

Urmărește-ne pe Google News