Este primul studiu în care e testată eficacitatea celei de-a treia doze folosind schema vaccinurilor încrucișate. Studii pe cea de-a treia doză din același vaccin sunt derulate în prezent de o parte din companiile producătoare de ser anti-COVID.
În jur de 150 de voluntari, vaccinați cu oricare dintre cele trei vaccinuri COVID-19 disponibile în SUA – Pfizer/BioNTech, Moderna sau Johnson&Johnson – vor lua parte la studiul din SUA.
Aceștia vor fi împărțiți în trei grupuri, în funcție de vaccinul pe care l-au primit, apoi fiecare grup va fi împărțit în două, în funcție de vârstă – de la 18 la 55 de ani și peste 56 de ani.
În studiu va exista și un al treilea grup. Acesta va fi format din persoane care nu au fost încă vaccinate și urmează să primească trei doze de vaccin Moderna succesiv, în timpul studiului.
Oamenii de știință au decis demararea acestui studiu întrucât atât Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase din Statele Unite, cât și directorul companiei Pfizer, Albert Bourla, au declarat că, cel mai probabil, va fi necesar un nou rapel, la maximum un an de la imunizarea la COVID.
Această a treia doză – a doua, în cazul Johnson & Johnson – numită și „booster”, ar spori simțitor răspunsul imun al organismului la coronavirus.
Discuții despre cea de-a treia doză de vaccin anti-COVID au existat și în România, unde coordonatorul campaniei de vaccinare a declarat că se așteaptă o concluzie susținută științific și o decizie la nivel european.
„În acest moment, sunt evaluări în etapă preliminară, nu sunt date disponibile din punct de vedere științific care să ne furnizeze informații legate de siguranță, de tolerabilitate și de imunogenitate. Rolul dozei a treia este și pentru a asigura eventuala acoperire vaccinală dacă vom avea tulpini, variante virale mutante care nu vor fi acoperite de vaccinurile actuale”, a afirmat Valeriu Gheorghiță.
Medicul a explicat apoi că doar anumite categorii vor primi a treia doză, dacă se va decide acest lucru.
Dacă se pune problema unei a treia doze, foarte probabil că opțiunea nu va fi de a revaccina toată populația, ci de a administra eventual a treia doză pentru anumite segmente populaționale care nu au avut un nivel crescut al răspunsului imun după schema completă.
Valeriu Gheorghiță: