Pe 4 decembrie 2004, Christopher Vangoethem (36 de ani azi), angajat al Ambasadei SUA la Bucureşti, l-a accidentat mortal pe basistul trupei Compact, Teo Peter (50 de ani), care se întorcea acasă cu taxiul. Deşi se urcase beat la volan şi nu acordase prioritate taxiului, câteva ore mai târziu era readus în SUA. Simulacrul de proces care a urmat peste Ocean s-a terminat doar cu o mustrare scrisă.

Găsit vinovat doar de fals în declaraţii şi de obstrucţionarea justiţiei, considerate delicte federale, Vangoethem a fost oficial scos din armată în vara lui 2007, când i s-a terminat contractul cu Corpul puşcaşilor marini. După 16 ani în uniformă (17 iunie 1991 – 9 iulie 2007), Vangoethem trebuia să înceapă viaţa de civil. Sunt dovezi clare însă că el a rămas în sistemul militar, un fapt grav, care intră în conflict cu decizia Curţii marţiale a statului Virginia, cea care a instrumentat procesul lui Christopher Vangoethem.

“Primul lucru pe care l-a făcut după accident (n.r. – în care Teo Peter a murit), a fost să mintă. Şi-a pierdut astfel dreptul să mai facă parte din Corpul Marinei. E timpul să ne părăsească”, a fost concluzia procurorului Miracle în procesul lui Vangoethem, acceptată de cei şapte juraţi. Şi publicaţia oficială a armatei americane, “Stars and Stripes” a notat la vremea respectivă, în februarie 2006, că “lui Vangoethem nu i se va mai permite să se reînroleze”. De aici, încep sfidarea şi încălcarea legii. În vara lui 2007, după o scurtă escală acasă, la Iron River (Michigan), Vangoethem şi-a luat soţia, Kathy, şi pe cei doi copii, Alyssa şi Collin, aterizând tocmai în capitala Germaniei, la Berlin. Pentru un om care tocmai a rămas fără serviciu, este o decizie bizară să-ţi duci familia pe care trebuie s-o întreţii într- o ţară străină. O ţară străină, dar împânzită de baze militare americane. Din fotografiile pe care le-a publicat pe un site privat, viaţa lui Vangoethem la Berlin a fost lipsită de griji. Americanul deţinea o maşină de teren JK Wrangler, parcată în faţa unei case cochete, un lux inexplicabil pentru un şomer.


«Am fost în tabăra lui tati!»

La sfârşitul lui 2008, ca la o comandă venită de sus, familia Vangoethem face stânga-mprejur şi pleacă din Berlin pentru a se stabili în Muscat, capitala statului Oman, tocmai în Orientul Mijlociu. Şi Omanul este unul din aliaţii de nădejde ai Americii, printre puţinii din zona Golfului Persic. Şi aici sunt baze militare americane, dar Vangoethem susţine în continuare, mai mult la derută, că este şomer, anunţând că e în căutarea unui loc de muncă! Îl contrazice însă chiar fata sa, Alyssa (15 ani), care a postat pe internet un filmuleţ făcut în urmă cu mai puţin de două luni, în aprilie, când Vangoethem era tot în Oman, care are următoarea explicaţie: “Abby, câinele meu, Chris, unchiul Bucky, mama mea, Kathy, mătuşa Danny şi cu mine am fost în tabăra lui tati, unde ne-am distrat de minune. Am început să filmez când Abby a sărit pe mine să se joace”. Dat de gol, soldatul va dispărea probabil din nou. Într-un alt colţ îndepărtat de lume, acolo unde Vangoethem, ucigaşul lui Teo Peter, va fi iarăşi la datorie pentru sistemul care l-a iertat de puşcărie şi care îi este complice. Şi care nu vrea, cu nici un chip, să-l scape din braţe.

Turist prin bazele militare

Traseul lui Vangoethem, care include Germania şi Omanul, nu este deloc întâmplător. În Germania sunt peste treizeci de baze militare americane şi tabere de antrenament care găzduiesc câteva zeci de mii de soldaţi. Omanul este şi el un punct strategic pentru interesele militare şi economice ale SUA, mai ales datorită vecinătăţii sale cu Iranul. În Oman sunt patru baze militare americane, cea mai importantă fiind cea de la Musnana, pentru modernizarea căreia Guvernul SUA a alocat 120.000.000 $ .

Alături de Condoleezza în 2008

Fără doar şi poate, implicarea Guvernului SUA în viaţa lui Christopher Vangoethem şi după accidentul căruia i-a căzut victimă artistul Teo Peter este evidentă. Cea mai clară mărturie o reprezintă o fotografie postată chiar de puşcaşul marin pe un site interactiv, în care fostul secretar de stat american Condoleezza Rice realizează o poză, în anul 2008, alături de Collin Vangoethem (5 ani), fiul “împricinatului”.


În timpul unei vizite la Berlin, în ianuarie 2008, secretarul de stat al SUA, Condoleezza Rice (foto medalion stânga), s-a fotografiat în ambasadă împreună cu băiatul lui Chris, Collin Vangoethem (5 ani). În cadru apare şi ucigaşul lui Teo Peter (foto medalion dreapta), care încearcă să-şi potolească băiatul

Deşi, în februarie 2006, instanţa de la Quantico (Virginia) stabilise, la capătul unui simulacru de proces, că Vangoethem va fi dat afară din armată la terminarea contractului, în iulie 2007, fără posibilitatea de reangajare, lucrurile au evoluat în cu totul alt sens. O dovadă indubitabilă a faptului că SUA nu dau doi bani pe ideea de justiţie sau pe vreun principiu moral în raport cu cazul “Teo Peter” o reprezintă o fotografie publicată chiar de Vangoethem pe un site propriu de internet. Realizată în ianuarie 2008, poza ne-o prezintă pe secretarul de stat Condoleezza Rice în mijlocul unor copii ai personalului Ambasadei SUA din Berlin. Unul din ei, foarte vioi, este chiar Collin Vangoethem (5 ani), băiatul puşcaşului marin. Mai mult, forţat de reacţia spontană a puştiului său, care, în timpul sesiunii foto, mimează că ar purta ochelari, Vangoethem însuşi apare în cadru, încercând să-l determine pe Collin să stea cuminte într-un asemenea moment solemn. Aşadar, ce şanse ar avea un om fără atribuţii oficiale să apară, împreună cu fiul său, într-o fotografie alături de Condoleezza Rice, una dintre cele mai bine păzite personalităţi din lume, în interiorul unei ambasade SUA? În mod normal, nici una, decât dacă face parte din sistem. Atmosfera care se degajă din fotografie este relaxată, toate personajele par că se cunosc între ele, până şi ţinuta nu are nimic oficial. De altfel, într-o fotografie apărută pe fluxul agenţiilor de presă pe 21 ianuarie 2008, Condoleezza Rice se află la Berlin, în vizită de lucru, şi poartă aceleaşi haine şi bijuterii ca în poza de pe site-ul lui Vangoethem!

Citeşte şi:

Ucigaşul lui Teo Peter, ascuns la arabi

Ce se mai distrează ucigaşul lui Teo Peter

Citeşte mâine în Libertatea un interviu cu Teo Peter jr., băiatul basistului de la Compact,despre Christopher Vangoethem

 
 

Urmărește-ne pe Google News