Cercetătorii români studiază, în premieră, alături de colegi din SUA, un soi de prun modificat genetic, în laborator, care ar putea să fie rezistent la virusul “Plum-pox” (n.r. – Vărsatul prunului), răspândit în aproape toate livezile din România.
Infectarea pomilor cu acest virus, denumit popular “Vărsatul prunului”, provoacă o cădere a fructelor mai repede, acestea nemaiputând fi ulterior consumate sau folosite.
Se fac teste de mai bine de doi ani
În America, un astfel de prun creat în laborator, denumit “Honey Sweet”, a fost deja patentat şi este cultivat.
“Primele experimente în România au debutat în 1996, în urma colaborării cu SUA. Au fost efectuate cercetări până în 2006, când lotul experimental a fost defrişat, iar acum, începând din 2013, s-a înfiinţat un nou lot experimental. Prima fază a cercetării din România a vizat studiul rezistenţei soiului Honey Sweet la virusul «Plumpox ». Nici un pom nu a fost infectat. Să sperăm că în viitorul nu foarte îndepărtat vom putea să beneficiem şi noi de acest prun”, a declarat, pentru ştiriagricole. ro, dr. ing. Ioan Zagrai, secretar ştiinţific în cadrul SCDP Bistriţa.
Astfel, dacă cercetările bazate pe reuşita americanilor vor avea succes şi în România, fermierii care au livezi de pruni vor putea să folosească mai eficient fructele, fie că vor să le vândă ca atare pe piaţă, fie sub formă de gemuri sau băuturi alcoolice tradiţionale.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro