Sondajul arată că 51% dintre adulţi cred că Statele Unite şi Iranul vor purta un război în următorii câţiva ani, cu 8 puncte procentuale mai mult faţă de un sondaj similar publicat în iunie anul trecut. În sondajul din acest an, atât republicanii, cât şi democraţii văd mai mult Iranul ca pe o ameninţare şi afirmă că războiul este probabil.

Iranul este caracterizat de 53% dintre adulţii din Statele Unite ca o ameninţare „gravă” sau „iminentă”, în creştere cu 6 puncte procentuale faţă de un sondaj similar din iulie anul trecut. Comparativ, 58% dintre americani au caracterizat Coreea de Nord drept o ameninţare şi 51% dintre americani consideră că Rusia este o ameninţare.

În ciuda preocupărilor lor, 60% dintre americani au declarat că Statele Unite nu ar trebui să efectueze un atac preventiv împotriva armatei iraniene, în timp ce 12% afirmă că americanii ar trebui să lovească primii. Cu toate acestea, dacă Iranul atacă, 79% au răspuns că armata americană ar trebui să se răzbune: 40% sunt pentru un răspuns limitat cu lovituri aeriene, în timp ce 39% sunt în favoarea unei invazii complete.

Susţinere pentru acordul lui Obama

În ciuda deciziei lui Trump de a se retrage din acordul cu Iranul, sondajul arată că 61% dintre americani încă sprijină acordul din 2015 dintre Iran şi puterile mondiale de a reduce potenţiala producţie iraniană a unei bombe atomice în schimbul scutirii de sancţiuni. Republicanii de asemenea sunt în favoarea acordului negociat de către administraţia democrată a preşedintelui Barack Obama, cu puţin peste jumătate afirmând că îl sprijină.

Deşi americanii sunt mai preocupaţi acum de Iran decât anul trecut, stat pe care îl consideră o ameninţare de securitate la adresa Statelor Unite, puţini ar fi în favoarea unui atac preventiv împotriva armatei iraniene. Dar dacă Iranul ar ataca primul forţele militare americane, patru din cinci respondenţi cred că Statele Unite ar trebui să răspundă militar într-un mod complet sau limitat, arată sondajul din perioada 17-20 mai.

Relaţiile istoric tensionate dintre Washington şi Teheran s-au înrăutăţit în mai, după ce preşedintele american Donald Trump şi-a înăsprit poziţia anti-Iran şi a restabilit toate sancţiunile asupra exporturilor de petrol iranian după decizia sa cu un an înainte de a retrage Statele Unite dintr-un acord nuclear internaţional cu Teheranul din 2015.

Sondajul Reuters/Ipsos a fost realizat online în limba engleză în Statele Unite. Au fost colectate răspunsurile a 1.007 adulţi, inclusiv 377 de democraţi şi 313 republicani, având o marjă de eroare de până la 4%.

 
 

Urmărește-ne pe Google News