Cei cu o situație financiară mai bună cumpără proprietăți. Terenuri, case, apartamente. Americanii de rând, însă, urmăresc să fie aprovizionați permanent cu câteva kilograme de carne, să aibă în casă medicamente, dar și hârtie igienică.
Restricțiile de distanțare socială impuse de autoritățile americane au transformat orașul Chicago, ca de altfel toate marile orașe ale Americii și Europei, într-o localitate fantomă. Chiar dacă nu e nevoie de vreun document justificativ, de vreo declarație pe propria răspundere, nimeni nu e pe stradă, nici măcar polițiștii.
Pentru că distanțele sunt foarte mari, toată lumea folosește autoturismul personal. Localurile sunt închise, magazinele, la fel. Centrele comerciale, înainte deschise non-stop, și-au modificat programul și, la cel târziu opt seara, închid. Asta, pentru ca angajații să aibă timp să reaprovizioneze rafturile pregătindu-se astfel de seara pentru un nou asalt al cumpărătorilor care vor veni în zori la ușile magazinului.
Hârtia igienică a fost raționalizată: un bax cu 36 de role de persoană
”Americanii cumpără orice, în cantități mari și foarte mari. Alimente se găsesc și nu s-au scumpit. A fost rău, dar acum piața și-a revenit. Carnea și hârtia igienică sunt la mare căutare, se ”bat” pe ele. De aceea, dacă nu te duci dimineață la cumpărături, la șapte sau la opt, găsești doar rafturile goale. Hârtia igienică a fost raționalizată și se dă doar un bax cu 36 de role de persoană. Și pâinea la fel. Una de persoană. Dar omul se duce la portbagaj, își pune cumpărăturile acolo, mai stă o dată la coadă, chiar dacă are mult de așteptat pentru că se intră controlat și cumpără iar. Asta până se epuizează stocul. A doua zi o iau de la capăt..”, povestește Olimpia.
Americanii ”vânează” și medicamentele pe bază de ibuprofen, iar o mască este opt dolari
Farmaciile – care sunt deschise și unde se pot găsit și produse alimentare sau mâncare pentru animale, dar într-o ofertă mai restrânsă – sunt un alt punct ”fierbinte” pe harta americanilor. Oamenii cumpără orice medicament care se poate administra, de regulă, în combaterea răcelilor. Nimeni, nici o autoritate medicală, nu le-a spus că respectivele pastile ar fi benefice în cazul COVID-19, dar ei continuă să caute și să cumpere în cantități mari aceste produse, spune românca.
Olimpia a lucrat ca taximetrist, dar acum livrează mâncare la domiciliu
Până să se declanșeze pandemia de coronavirus, Olimpia făcea taximetrie, mai exact lucra la Uber. Cum străzile s-au golit rapid, iar oamenii și-au modificat stilul de viață, femeia în vârstă de 43 de ani s-a reprofilat și și-a găsit de lucru la un restaurant care livrează mâncare la domiciliu. E tot șofer, dar unul zonal, de cartier.
”Banii sunt cam aceiași, ba chiar ceva mai mulți, dar avantajul este că lucrez doar la mine în cartier (n.r. – Lake County) și nu mai fac atâția kilometri pe zi. Nu mai sunt nevoită să străbat orașul de la un capăt la celălalt la adresele indicate de clienți. Și treaba merge, pentru că oamenii s-au reorientat. Nu mai ies la restaurante, pentru că sunt toate închise, dar comandă mâncare acasă. Și comandă multă…”, spune Olimpia Deane.
Ajutor de la stat,
2.800 de dolari lunar
Însă serviciul pe care îl are pe timp de pandemie nu este singurul ei venit. E doar o completare a ceea ce statul oferă ca ”ajutor în timpul pandemiei”. Acestor bani – care vor fi impozitați abia la anul pe vremea asta – li se adaugă susținerile financiare oferite de guvern, sume care diferă însă de la individ la individ, în funcție de ultimele venituri.
”Eu primesc acum de la stat un ajutor total de 1.400 de dolari la două săptămâni. Sunt 2.800 de dolari pe lună, cu toate taxele plătite, curați, în mână. Banii aceștia o să-i încasez lunar cel puțin până în iulie. La ei se vor adăuga alți 1.200 de dolari pe care îi voi încasa doar o dată. Această din urmă sumă o va primi fiecare american, indiferent dacă este om fără adăpost sau cine știe ce funcționar”, explică Olimpia cum statul american susține cetățenii pe timpul pandemiei.
Băncile atrag
clienții cu facilități financiare
În toată această poveste americană cu goana după alimente și medicamente, cu șomeri și ajutoare de la stat sunt și persoane – și nu puține, spune Olimpia – care ”vânează proprietăți. Case, apartamente, terenuri. Există un interes crescut pentru piața imobiliară. Și asta nu pentru că prețurile ar fi scăzut peste noapte, ci pentru că băncile au mai relaxat anumite condiții financiare, altfel ceva mai dure”.
”Contractele se încheie în condiții similare anterior pandemiei, dar plățile ratelor vor începe să se deruleze abia peste cinci sau chiar șase luni. Această facilitate bancară atrage foarte mulți cumpărători care au bani și care vor să investească, plătind în rate, în imobiliare”, mai spune Olimpia Deane, care, în România, a terminat Conservatorul și o perioadă a lucrat la catedră.