Fost pușcaș marin, Paul Whelan a fost reținut în Rusia în 2018 și condamnat în 2020 sub acuzația de spionaj. Americanul a fost transferat în spitalul închisorii în care se află, a spus fratele lui, David Whelan.

„Așadar, apelul este măcar o «dovadă de viață», chiar dacă nimic altceva nu a fost explicat: când a mers Paul acolo, de ce, de ce s-au oprit apelurile, de ce Ambasada SUA a trebuit să caute informații despre locul în care se află și autoritățile ruse a refuzat să răspundă”, a spus fratele său.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat miercuri, 30 noiembrie, că Statele Unite sunt „profund îngrijorate” pentru că nu au reușit să obțină de la Moscova informații despre locul sau starea lui Whelan. Mesajul lui Kirby a venit după ce familia lui Whelan s-a plâns că nu a mai primit vești de la acesta din 23 noiembrie, dar au aflat că bărbatul a fost mutat la spitalul închisorii.

Administrația Biden a făcut eforturi în acest an pentru a asigura eliberarea lui Paul și a unui alt cetățean american condamnat în Rusia, jucătoarea de baschet feminin Brittney Griner, care a fost condamnată la nouă ani de închisoare la începutul lunii august. Ea a fost recent transferată într-o altă colonie penală din aceeași regiune în care este închis și Paul Whelan.

Foto: EPA

Urmărește-ne pe Google News