”Autorităţile iraniene au continuat represiunea feroce după manifestaţiile la scară naţională care au avut loc pe 15 noiembrie, arestând mii de protestatari, precum şi jurnalişti, apărători ai drepturilor omului şi studenţi pentru a-i împiedica să spună ce gândesc despre această represiune nemiloasă”, a acuzat ONG-ul pentru apărarea drepturilor omului, care invocă ”mărturiile copleșitoare ale martorilor”.
Amnesty International a subliniat că a revizuit în creştere ultimul său bilanţ publicat la 2 decembrie (cel puţin 208 morţi) la ”cel puţin 304 persoane omorâte prin recurgerea la forţă ucigaşă” în reprimarea mişcării de protest, printre care cel puţin doi adolescenţi, în vârstă de 15 şi 17 ani.
Autorităţile iraniene, aproape imediat după ce au masacrat sute de persoane, au pus în aplicare o represiune pe scară mare concepută pentru a inspira tuturor teama de a vorbi deschis despre ce s-a întâmplat.
Amnesty International:
Mişcarea de contestare a izbucnit la 15 noiembrie după anunţul privind o creştere majoră a preţului la benzină, în plină criză economică, şi a afectat peste o sută de localităţi.
Autorităţile au afirmat că au reinstaurat ordinea în câteva zile. Aceasta cu preţul unei ”represiuni sângeroase”, a denunţat Amnesty International al începutul lui decembrie.
Teheran nu a confirmat decât moartea a cinci persoane
Până în prezent, Teheranul nu a confirmat decât moartea a cinci persoane – patru membri ai forţelor de ordine ucişi de protestatari şi un civil – şi a anunţat arestarea a circa 500 de persoane, printre care şi 180 de lideri ai mişcării de contestare.
Anunţată la începutul lui decembrie de guvern, publicarea unui bilanţ oficial pe baza datelor institutului medico-legal naţional întârzie.
Organizaţia neguvernamentală a afirmat că deţine informaţii din mai multe surse independente potrivit cărora, la o lună după declanşarea revoltei populare, ”forţele de securitate continuă descinderile în întreaga ţară pentru a aresta persoane la domiciliu sau la locul de muncă”.
Amnesty a mai cerut Teheranului ”să îi elibereze imediat şi necondiţionat pe toţi cei arestaţi arbitrar” şi a îndemnat comunitatea internaţională să facă presiuni ”fără întârziere” asupra Iranului, pentru că ”mii de deţinuţi rămân ameninţaţi cu tortura sau rele tratamente”.