Reprezentanți organizației spun că au găsit dovezi că forțele ruse au folosit în mod repetat muniție cu dispersie, rachete care aruncă mine mai mici, care explodează ulterior.

O lovitură în care ar fi fost folosit acest tip de muniție a avut loc în jurul unui complex de locuințe și al unui loc de joacă din cartierul Industrialnyi din Harkov.

Soția lui Ivan Litvynyenko, Oksana, a fost grav rănită în atac. Bărbatul a povestit pentru BBC că se plimba împreună cu Oksana și cu fiica lor în vârstă de 5 ani prin locul de joacă atunci când munițiile au lovit.

„Deodată am văzut un fulger și am auzit prima explozie. Mi-am prins fiica și am lipit-o de un copac. Soția mea era la vreo cinci metri distanță și a căzut”, a declarat el, adăugând că a observat o „serie de explozii, o mulțime de bombe una după alta”.

Oksana, în vârstă de 41 de ani, a fost lovită de schije care i-au pătruns în spate, piept și abdomen, perforându-i plămânii și provocându-i leziuni la coloana vertebrală.

Femeia a fost internată la terapie intensivă timp de două luni și a murit din cauza complicațiilor apărute din cauza rănilor și a diabetului de care suferea.

„Medicii au operat-o de mai multe ori, dar corpul ei nu a putut supraviețui”, a declarat soțul ei.

Medicii de la un spital central din Harkov spun că victimele atacului asupra terenului de joacă au avut răni în abdomen, piept și spate, unde au fost găsite fragmente de metal care se potriveau cu tipurile de granule din munițiile cu dispersie 9N210/9N235.

Potrivit Amnesty, bombardamentul din cartierul Industrialnyi a ucis cel puțin nouă civili și a rănit 35, exploziile afectând o suprafață de 700 de metri pătrați.

În total, pe parcursul a două săptămâni de cercetare pe teren, Amnesty International a investigat 41 de lovituri în Harkov în care cel puțin 62 de civili au fost uciși și 196 răniți, anunță reprezentanții organizației, care spun că au găsit dovezi că muniții cu dispersie și rachete nedirijate au ucis oameni care făceau cumpărături, stăteau la coadă pentru ajutoare alimentare sau pur și simplu mergeau pe stradă.

Ce sunt munițiile cu dispersie

Munițiile cu dispersie sunt controversate, pentru că explodează în aer și eliberează bombe mai mici care cad la întâmplare pe o zonă întinsă, punând în pericol civilii. În plus, bombele mici nu se detoneze la impact și rămân o amenințare în anii următori. Peste 120 de țări au semnat un tratat care interzice utilizarea acestor arme, însă nici Rusia și nici Ucraina nu sunt semnatarele documentului.

„Aceste arme nu ar trebui să fie folosite niciodată. (…) Au un efect devastator și provoacă mulți morți și răniți în rândul civililor”, a declarat pentru BBC Donatella Rovera, consilier principal al Amnesty pentru răspunsul la criză.

Folosirea armelor „echivalează cu țintirea deliberată a civililor”, a adaugă ea.

„Rusia nu poate pretinde că nu cunoaște efectul acestor tipuri de arme. Și decizia de a le folosi arată o desconsiderare absolută față de viața civilă”, a mai declarat Rovera.

Rusia a negat că a utilizat munițiilor cu dispersie în Ucraina și a insistat că forțele sale au lovit doar ținte militare.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia 

Foto: EPA

Urmărește-ne pe Google News