La cererile aprobate, statul a încasat 5,61 miliarde lei din datoriile anterioare datei de 31 august (data până la care se aplică amnistia) și a iertat obligații fiscale (dobânzi și accesorii la firme, iar la populație suplimentar și ștergeri din principal) în valoare de 4,59 miliarde lei, potrivit informațiilor Profit.ro.
În acest moment la ANAF mai sunt în curs de soluționare 52.331 cereri, în contextul în care termenul a fost extins până pe 19 decembrie.
Ministerul Finanțelor a anunțat că termenul pentru aplicarea amnistiei fiscale, în ceea ce privește plata efectivă a restanțelor, a fost prelungit până la 19 decembrie 2024. În schimb, termenul limită de depunere a notificărilor a rămas 25 noiembrie.
Ce înseamnă amnistia fiscală
Programul de amnistie fiscală permite firmelor și persoanelor fizice cu datorii la 31 august 2024 să beneficieze de anumite facilități, dacă își achită restanțele.
Companiile pot obține ștergerea dobânzilor și penalităților, în timp ce persoanele fizice pot beneficia de ștergerea dobânzilor și penalităților, adică o parte din datoria principală.
ANAF a informat 1,47 de milioane de datornici despre acest program. Scopul acestei măsuri este de a crește veniturile la bugetul de stat, în contextul în care deficitul bugetar pentru 2024, de 5% din PIB, este estimat că va ajunge la 6,9% din PIB, conform Comisiei Europene.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro