Potrivit propunerii legislative, se aprobă exonerarea de la plată pentru sumele reprezentând acordarea ajutoarelor de urgență persoanelor aflate în stare de dificultate, pe care acestea trebuie să le restituire unităților administrativ-teritoriale, drept consecință a constatării de către Curtea de Conturi sau alte instituții cu atribuții de control, a aunor prejudicii.

Astfel, se exonerează de la plata sumelor nerecuperate de către instituțiile publice și accesoriile la acestea, reprezentând acordarea ajutoarelor de urgență persoanelor aflate în stare de dificultate, acordate prin hotărâri ale consiliilor locale, pe care cetățenii unităților administrativ teritoriale trebuie să le restituie drept consecință a constatării de către Curtea de Conturi sau ale instituții de control a unor prejudicii.

La data intrării în vigoare a legii, încetează plata de către persoanele aflate în dificultate a acestor sume.

Inițiatorii precizează că aceste ajutoare de urgență au fost acordate pentru intervenții chirurgicale, care impun consturi suplimentare necompensate, say și pentru achiziționarea de dispozitive medicale sau fiziologice nesubvenționate de CNASS, cum ar fi proteze, orteze sau cărucioare, pentru adulți sau copii.

De asemenea, aceste sume au fost folosite pentru achiziționarea de medicamente necompensate sau pentru acoperirea procentului necompensat. Este vorba de familii cu venituri sub 200 de lei pe membru de familie, aflate în situații de nevoie, conformate prin anchetă socială.

Sumele au mai fost acordate pentru acoperirea unei părți din cheltuielile de înmormântare a persoanelor fără venituri care nu sunt beneficiare de ajutor social și care nu beneficiază de ajutor de deces dar și pentru persoanele eliberate din penitenciar, care nu au sprijin material și financiar, în vederea prevenirii marginalizării sociale și integrării în societate.

Parlamentarii precizează că în rapoartele Curții de Conturi se precizează că autoritățile locale au urmat corect procedura de acordare a ajutoarelor de urgență, dar auditorii au susținut că ulterior acordării sumelor trebuiau depuse la dosar de către solicitant a unor documente care să ateste modul în care beneficiarul a utilizat sumele acordate cu titlu de ajutor de urgență.

”Dorim să scoatem în evidență faptul că inisterul Muncii și Justiției Sociale, în răspunsuri scrise emise autorităților locale, a subliniat că legislația în domeniu nu prevede prezentarea de documente care să ateste modul în care beneficiarul a utilizat sumele. În plus, având în vedere că discutăm de sume acordate și în 2010, există dificultăți în a recupera aceste sume, deoarece mulți dintre beneficiari au decedat între timp, iar alții sunt extrem de săraci, motiv pentru care au fost și eligibili pentru a primi aceste ajutoare de urgență”, mai spun parlamentarii, în expunerea de motive.

Citește și: Atunci și Acum: Ecaterina Andronescu, fostul ministru al Educației care a scăpat după 4 ani de dosarul penal și a fost înlăturată din conducerea PSD

 
 

Urmărește-ne pe Google News