Dacă stai mult timp picior peste picior sau cu mâinile sub cap, nu-ţi mai simţi membrele. Senzaţia anormală, nedureroasă, dar neplăcută e numită de medici parestezie. De cele mai multe ori, nişte amorţeli, pe ici, pe colo, sunt trecute uşor cu vederea. Dar, în anumite situaţii, acestea pot fi semnul unor boli grave. Iată câteva.
Diabetul. Fiindcă unele simptome sunt comune multor afecţiuni, diabetul este destul de greu de diagnosticat. Senzaţia de amorţeală a mâinilor şi picioarelor este una dintre ele, alături de setea excesivă şi de oboseală. Când boala este deja avansată şi apar complicaţii, poţi avea chiar senzaţia că nu mai simţi deloc o parte din corp.
Circulaţie proastă. Aşa i se spune în popor bolii vasculare periferice care dă amorţeli şi furnicături la nivelul extremităţilor. Aceasta afectează arterele, cu excepţia celor care irigă inima şi creierul. Ac e l e a ş i simptome apar şi în cazul neuropatiei periferice, care anunţă deteriorarea sistemului nervos.
Lipsa de minerale. Carenţa de fier sau de magneziu în organism se manifestă, uneori, prin amorţeli, furnicături şi înţepături, dar şi prin crampe dureroase. Evită automedicaţia.
Sindromul de tunel carpian. Afectează încheietura mâinii, după cum spune şi denumirea, referindu-se la spaţiul prin care trec nervii şi tendoanele către mâini. Cei care lucrează mult la birou, folosind mouse-ul, simt amorţeli la nivelul încheieturii şi la degete. De aceea le e recomandat să poziţioneze mâna astfel încât încheietura să fie mai sus decât degetele. Mai pot apărea amorţeli şi dimineaţa la trezire sau în timpul somnului.
Hernia de disc. Este o boală care poate debuta prin instalarea lombalgiei, adică a durerilor de spate. Durerile care apar în zona feselor, coapselor sau picioarelor, ori la nivelul umerilor şi braţelor, în funcţie de zona afectată, sunt adesea însoţite de amorţeală, furnicături sau slăbiciune.