Ministrul Justiției, Ana Birchall, a precizat în scrisoarea transmisă tuturor membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), că a primit mailul de convocare din partea Liei Savonea vineri seară, la ora 16:27, pentru ședința de marți, arată Digi24.
„Este inadmisibil și de condamnat maniera în care continuați să convocați plenul Consiliului Superior al Magistraturii, fără consultarea prealabilă a tuturor membrilor CSM. Mai mult, este curios faptul că, deși de peste 2 săptămâni nu a mai fost convocat Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, dumneavoastră înțelegeți să îl convocați într-o zi de vineri, spre seară. Nu pot să nu mă întreb care este totuși urgența. În consecință, vă rog să-mi comunicați motivele pentru care Plenul Consiliului Superior al Magistraturii nu a mai fost convocat din data de 17 septembrie 2019, respectiv de peste 2 săptămâni”, a scris Ana Birchall.
În urma scrisorii acide a ministrului justiției, purtătorul de cuvânt al CSM a reacționat, spunând că legea nu cere consultarea membrilor CSM cu privire la convocarea ședințelor.
„Nici în mandatele anterioare ale Consiliului nu s-a procedat la o consultare a membrilor de drept de către președinte în vederea convocării ședințelor de plen sau secții”, a spus judecătoarea Daniela-Ioana Stănicioi.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii are, marți, pe ordinea de zi validarea rezultatelor concursului pentru numirea Adinei Florea ca procuror-șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ). Este pentru a șasea oară când CSM încearcă validarea Adinei Florea la SIIJ.
Averea Liei Savonea, verificată de ANI
Recent, Lia Savonea a fost în centrul unei controverse, după ce ANI a declanșat procedurile de verificare ale averii sale. Ea a trimis la comisia de specialitate din parlament propuneri de modificare ale legilor integrității, care stau la baza funcționării ANI, potrivit unui document oficial. Ea a negat însă ulterior că ar fi comunicat acele propuneri și a invocat o campanie de discreditare dusă la adresa ei.
Potrivit mainews.ro, mai mulți membri ai Consiliului Superior al Magistraturii au cerut președintelui instituției să prezinte documentul prin care se propune modificarea legii de funcționare a Agenției Naționale de Integritate. Surse din CSM au declarat că există suspiciuni cu privire la faptul că propunerea de modificare a legii care a fost agreată în Comisia de Specialitate nu este aceeași cu cea care s-a trimis Senatului.
Unii dintre judecătorii și procurorii din Consiliu susțin că nu au văzut nici până acum propunerea legislativă care a ajuns la Senat.
„Noi acum, după comunicatul de ieri al CSM, care nu a fost aprobat de noi, am început să facem mici investigații. Și o să vă comunicăm rezultatul, să vedem dacă ce s-a trimis la colegi, se pare că nu s-a trimis toată forma.
La colegi cred că s-au trimis propunerile inițiale formulate de doamna judecător Simona Marcu care erau benigne, dar nu bag mâna în foc, am făcut azi o cerere să ne comunice toate documentele: ce s-a trimis la colegi, să ne comunice minuta, tot ce s-a discutat în 3 iulie – au fost mai multe ședințe.
Am cerut și procesele verbale pentru că parte din colegi susțin că au formulat opinii separate. S-a cerut restituirea propunerilor, atât cea cu avocatul dar și cea cu separația averii, lucru care nu apare în minuta Comisiei.
Am cerut copii după documentele respective să vedem dacă ce scrie în comunicat – cu care noi nu am fost de acord- e real sau nu”, a declarat un magistrat din CSM pentru sursa citată.
Propunerea de modificare a legii ANI: Separația bunurilor să se aplice la funcționarii publici verificați
Potrivit sursei citate, una dintre modificările controversate ale Legii incompatibilităților care apare în proiectul transmis Senatului este cea privind regimul separației bunurilor.
Potrivit unor surse judiciare, Lia Savonea, șefa CSM, ar făcut separația de bunuri cu soțul ei.
Legea spune că regimul separației de bunuri este un regim matrimonial ce permite fiecăruia dintre cei doi soți să fie proprietar exclusiv al bunurilor dobândite înainte de căsătorie, dar și al celor dobândite în nume propriu pe parcursul mariajului.
Propunerea adresată Senatului:
“La articolul 14, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(5) Dacă persoana a cărei avere este evaluată este căsătorită ori dacă are copii în întreţinere, evaluarea se va extinde şi asupra averii soţului/soţiei, în situaţia în care nu s-a optat pentru regimul matrimonial al separaţiei de bunuri şi, după caz, asupra averii copiilor aflaţi în întreţinere.”
În propunerea de modificare a legii 176/2010 care a fost făcută de judecătorul Simona Marcu și trimisă instanțelor și parchetelor nu apare solicitarea controversată privind separația bunurilor între soți, deși aceasta se află în proiectul de la Senat.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro