Alături de personaje precum Regina Maria, Ecaterina Teodoroiu sau Ana Aslan, pe afiș apare și Ana Pauker, care în 1947 a fost numită ministru de externe și viceprim-ministru, fiind prima femeie din lume care a deținut această funcție guvernamentală. Ea a fost una dintre figurile centrale ale aparatului represiv care a adus comunismul în România.

„De Ziua Femeii ne propunem o dezbatere despre adevăratele modele feminine, care și-au pus amprenta asupra istoriei țării. Dorim să aducem în discuție atât personalitățile feminine istorice care au schimbat destinul național, prin aportul adus la construirea României Mari, cât și pe cele deschizătoare de drumuri în diverse domenii: științifice, artistice și culturale, care ne-au format identitatea și au făcut cunoscută România în lume”, se spunea în anunț.

Ramona Mocanu, directoarea Muzeului Ștefan Cel Mare, a spus, pentru hotnews.ro, că nimeni nu face apologia comunismului sau a bolșevismului, dar trebuie să ne împăcăm cu ideea că Ana Pauker este un personaj din istoria acestei țări.

„S-a făcut o greșeală”

„Ana Pauker, ne place sau nu, a fost prima femeie ministru de externe din lume. Acolo era poza ei și în acel dosar au apărut multe alte doamne care au fost prima femeie avocat, prima femeie arhitect, prima femeie doctor în științe juridice, aveam și inventatoarea geriatriei și așa mai departe.

Ei bine, din acel dosar mare cineva a trebuit să facă un afiș un pic mai mic. Nu a fost cu rea intenție, nu a fost cu vreo direcție. Pur și simplu s-a făcut o greșeală, s-a pus o fotografie într-un mod nefericit, altfel decât ar fi trebuit să fie”, a mai spus Ramona Mocanu. 

Greșeala a fost corectată la puțin timp după ce oamenii au sesizat pe Facebook.

În stânga, afișul controversat. În dreapta, afișul modificat, după ce a fost eliminată fotografia Anei Pauker

„Va trebui să trăim și cu faptul că Ana Pauker face parte din istoria țării și într-adevăr a fost prima femeie ministru de externe din lume. Aici a fost o greșeală, dar nu putem șterge intervalul 1948-89 pentru că este și el o perioadă istorică. Pentru noi ca muzeu, ministrul Ana Pauker este un personaj istoric. Bun, rău, nu suntem puși aici să judecăm, ci suntem puși aici să amintim istoria”, spune directorul muzeului.

„Nu aș vrea să fie colegii mei judecați aspru fiindcă muncesc foarte mult, muzeul a fost refăcut, se fac multe activități aici și nu aș vrea să fim judecați pentru o nefericită greșeală care s-a petrecut pe un afiș”.


Citește și:

Când oamenii au curajul și vorbesc cu presa: 32 de persoane condamnate definitiv pentru corupție, peste 10 milioane de euro recuperați, nicio sursă n-a pățit nimic!

 
 

Urmărește-ne pe Google News